Dina Kljajić u rubrici Priroda od

Gdje je nastala haplogrupa Eu7 prije 27.000 godina, koju Hrvati i Hercegovci imaju najviše na svijetu? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+17 glasa
Fatima Kapić od
Haplogrupa eu7 ili I2 je haplogrupa oko koje su podijeljena mišljenja o porijeklu ali bez obzira na povijest, genetske činjenice govore drukčije o narodu Europe.

Prema jednoj teoriji koja je ispitana, smatra se da haplogrupa eu7 vodi porijeklo sa bliskog istoka, najviše iz Libanona i Irana (u jednom članku sam stvarno pročitala da postoji naziv iranski hrvati). To je najviše dokazano i da je taj narod donio poljoprivredu u Europu, da tu haplogrupu posjeduju i neki Skandinavci kao što su Finci, zatim Nijemci i Poljaci. Postoje dokazi i podaci da su za vrijeme posljednjeg ledenog doba koje je trajalo od 130.000 do 10.000 godina prije nove ere se ti ljudi nalazili na obalama Jadranskog mora, Mediterana i na Pirinejima. Prema toj teoriji koja raspolaže s najviše genetskih dokaza se smatra da su narodi haplogrupe eu7 najstariji, da su starosjedioci i da je seoba Slavena povijesna podvala. Haplogrupu eu7 posjeduje oko 70% Hrvata naročito iz Hercegovine, dok Dalmatinci posjeduju 50% haplogrupe eu7

Prema drugoj teoriji se smatra da haplogrupa eu7 vodi porijeklo od Ilira, što pokazuje genetska sličnost s Germanskim narodom mada i prva teorija objašnjava sličnost Germana s našim narodom.

Prema trećoj, najmanje dokazanoj teoriji ali koja je nekako najlakša za pojmiti jer su nas tako učili kroz povijest bez obzira na dokaze iz genetske ispitanosti, vjeruje se da je ta haplogrupa eu7 porijeklom sa Kavkaza, Urala, Dnjepra i da su ovdje došli seobom Slavena. Ali tu sličnost s Germanskim narodom su objasnili stapanjem sa starosjediocima Ilirima
+8 glasa
Antonio Perčak od

Koliko znam, haplogrupe Eu7 ili I2/I2a su osnova preopznavanja "Hrvata iz BiH" i njihove zasebne "Dinarske skupine" čiji su oni najveći i jedini nosioci.

Dodao bih - za razliku od Hrvata, Istrijana, Dalmatinaca i Slavonaca kao i ostalih Slavena na ovim područjima.

...i to u ovom postotku:

  • 71% Hercegovski/Bosanski Hrvati
  • 53% Bošnjaci
  • 37% Hrvati
  • 34% Srbi
  • 32% Bosanski Srbi
  • 29% Crnogorci
Postoji više teorija nastanka ove haplogrupe. Najviše dokaza ima da dolaze s bliskog istoka - s područja današnjeg Libanona i Irana.
Mila Validžić 06.02. pitanje u rubrici Znanost od Mila Validžić Što je to haplogrupa?
–4 glasa
Ivona Jagatić od
Haplotipoci su geni koji se ne rekombiniraju i nemaju svoj par na drugom kromosomu. Sve takve gene koje su na Y kromosomu i mitohondrijskom DNK-u nazivamo haplogrupama / haplotipovima.

Takva DNK analiza nam omogućuje znanje gdje i kada su određeni geni bili.

Nekoliko takvih analiza sadrži uzorke iz Hrvatske.

Teritorij Hrvatske je naseljene od Paleolitika. To nam ukazuju i arheološki nalazi vučedolske, lanjske i sopotske kulture.

Ako nekoga zanima postoji arheološko selo u Sopotu sa rekonstrukcijom prapovijesnih kuća.

Slična pitanja

1 odgovor 98 👀
2 odgovora 677 👀
1 odgovor 332 👀
1 odgovor 293 👀
1 odgovor 175 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...