181 pregleda
Redakcija u rubrici Poslovanje od Redakcija

Zašto mlade više zanima "gig ekonomija"?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to gig ekonomija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Web::Edukacija od Web::Edukacija

Istina je da tzv. gig ekonomija više privlači mlade ljude. Razlozi proizlaze iz njihove želje za fleksibilnijim poslovima, financijskoj neovisnosti o kojoj mladi sve više slušaju, te usavršavanju vlastitih znanja i vrijednosti. Donosimo u ovom odgovoru sedam razloga zašto je bolje danas biti gig radnik nego klasični zaposleni.

1. Fleksibilnost

 • Mladi žele biti sami svoji šefovi - gig radnici imaju veću kontrolu nad svojim radnim vremenom, mjestom rada i projektima koje preuzimaju. To mladima omogućuje da barem probaju da uravnoteže posao s drugim područjima svog života (studiranje, putovanje ili hobi)

2. Autonomija

 • Mladi žele mogućnost izbora više nego itko prije
  Mladi mogu birati poslove koji ih zanimaju i u kojima su dobri, tako se ne ograničavaju na ono što im nudi neki tradicionalni poslodavac. Što je radno mjesto netradicionalnije - mladima je draže!

3. Financijske beneficije

 • Prilika za zaradu uz školovanje. Ili uz primarno zaposlenje.
  Gig poslovi mogu mladim radnicima pružiti dodatni izvor prihoda. To im onda daje veću financijsku sigurnost. A osjećaju i veću dozu neovisnosti.
 • Imaju mogućnost testiranja poduzetničkih ideja 
  Gig ekonomija daje mladima dodatno i mogućnost da testiraju svoje poslovne ideje i tako možda grade neki svoj brend i to bez velikih početnih ulaganja! How cool is that?! smiley

4. Brušenje vještina

 • Raznolikost projekata - rad na različitim gig poslovima omogućuje mladima da razvijaju razne vještine i steknu iskustvo u različitim granama industrije, raznim poslovnim nišama i klasifikacijama djelatnosti.

5. Konkurentnost

 • Praćenje promjena na tržištu rada
  Poslovi u gig ekonomiji često su povezani s novim tehnologijama i trendovima, što mladima omogućuje da ostanu u toku i prilagođavaju se zahtjevima modernog tržišta. Tko od mladih danas ne bi želio raditi u kafiću uz kavu na svom tabletu ili prijenosnom računalu?

6. Balans

 • Bolja organizacija vlastitog vremena
  Gig radnici mogu organizirati vrijeme tako da ostane dovoljno prostora za odmor, druženje i druge aktivnosti, čime se smanjuje stres i povećava zadovoljstvo životom. A znamo da je balansirati između privatnog i poslovnom nekad bilo pogotovo zahtjevno.

7. Zadržavaju osobne vrijednosti

 • Izbor poslova u skladu s vrijednostima mladih
  Gig ekonomija omogućuje mladima da biraju poslove koji su u skladu s njihovim osobnim vrijednostima i interesima. To im u konačnici daje osjećaj svrhe. A nekima i osjećaj doprinosa zajednici. 
Branka Begić od Branka Begić
Koliko god se gig ekonomija činila zenijalcima super, toliko je i štetna za gospodarstvo i razvoj. Dobra je da postoji uz glavno zanimanje, ali ništa bez njega.
Dario Barić od Dario Barić
Razumijem da mladi više vole zaraditi nešto sa strane. Ali to nije ništa novo. I prije je to postojalo i zove se - honorararni posao. Na hrvatskom.
+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Svjedočimo promjeni odnosa moći na tržištu rada i mladi to već prepoznaju. 

Vidljivo je da generaciju Z ne zanimaju zastarjeli načini rada, što za njih predstavlja 40 sati tjedno, od 9 do 5, zbog čega sve veći broj njih razmišlja o gig ekonomiji koja pruža više slobode.

Gig ekonomija je manifestacija emancipacije radnika u 21. stoljeću, budući da radnici sada imaju moć prihvatiti ili odbiti posao te sami kreirati svoj radni dan, pa i cijelu karijeru. No izazovi radnika su i dalje isti; sigurnost posla, radna okolina i visina plaće. 

Iako se ovakav, novi način rada širi, mnogi i dalje nisu sigurni što je gig ekonomija te tko u njoj može sudjelovati. S druge strane, mladi su itekako upoznati s time te vjeruju kako je ovo tek početak.

Više o osnovama gig ekonomije te o svim dobrim i lošim stranama ovog načina rada možete saznati na prvoj hrvatskoj Gig konferenciji, koja se u organizaciji Komunikacijskog laboratorija održava 6. prosinca 2023. u Hotelu Zonar u Zagrebu.

Svoje ulaznice osigurajte na vrijeme OVDJE, a pratite Gig konferenciju na Facebooku, Instagramu i LinkedInu za sve novosti.

Suzanna Marić od Suzanna Marić
"prihvatiti ili odbiti posao te sami kreirati svoj radni dan"?! Ne znam kamo ovo danas vodi. To ne bude dobro. Zna se što se treba raditi i da šef ima širu sliku i zna kako će se kreirati poslovna politika - prema željama kupaca.
+1 glas
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Gig ekonomija privlači mlade ljude kao i svaki trend. Vjerojatno ih asocira i na nešto veliko, veliki broj radnih mjesta, velika zarada, moderan tip rada.

Mladi ljudi ne žele šefovanje od strane drugih, višesatno i konstantno radno vrijeme već žele biti sami svoji šefovi, sami da određuju kada će i koliko i šta raditi, što doprinosi prilagodbi sa brojnim drugim aktivnostima i obavezama, izbjegavanju stresa i ostalog

To su poslovi koji prate tehnologiju što njima u velikoj mjeri odgovara

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...