Redakcija u rubrici Financije od

Kako dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine ("s inozemnim elementom") putem online obrasca na internetu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Monika Kiris od

Ukoliko trebate na dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine ("s inozemnim elementom") putem online obrasca na internetu, klikom na poveznicu možete preuzeti online obrazac sa web-stranice HZMO-a.

Osobe koje koriste mirovinu s inozemnim elementom, a kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 840,00 eura, moraju HZMO-u dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za prosinac 2023. godine, kako bi im se moglo isplatiti jednokratno novčano primanje (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2023.

Bilo koji od spomenutih dokaza potrebno je dostaviti HZMO-u do 29. veljače 2024. Ako nekim slučajem dokaz ne želite dostaviti putem online obrasca, možete to učiniti i tako da ga dostavite područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine

Na linku možete naći Tiskanicu koju je potrebno popuniti.

Oni koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu moraju označiti polje "Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu".

Korisnici koji primaju isključivo inozemnu mirovinu trebaju, uz odgovarajući dokaz, dostaviti i informacije o broju transakcijskog računa koji su otvorili u banci u Republici Hrvatskoj. Važno je istaknuti da, osim iznosa inozemne mirovine (u visini od 840,00 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a je prebivalište u Republici Hrvatskoj koje traje neprekidno najmanje tri mjeseca prije donošenja Odluke Vlade RH.

Također, korisnici inozemnih mirovina moraju primati svoju mirovinu na transakcijski račun koji je otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

JNP bit će isplaćeno najkasnije u mjesecu ožujku 2024. godine, a točan datum će se znati na vrijeme.

Slična pitanja

1 odgovor 818 👀
2 odgovora 570 👀
4 odgovora 378 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...