Marko Radić u rubrici Internet od
Znam da nas i Google i Microsoft i Apple prate kroz browser i kroz mobitele. Sve znaju o nama, ali kao ne dijele sa trećima. OK, možda je to i istina. No svejedno ja bi htio biti još sigurniji a i moji prijatelji pa da li tu netko zna kako zadržati POTPUNU privatnost od Google-a?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Kuzma Topić od

Da nas google i apple prate toga smo svi svjesni i to se najbolje moze vidit kad izgubis po ure nesto trazeci po internetu - sljedecih misec dana ce ti iskakat reklame vezane uz to na svakon koraku.

Za potpuno izbječ ovo najbolje je potpuno se isključit sa google-a i apple ne koristit nikakve njihove programe ni uredaje, ali kako je to tesko evo par stvari koje mogu pomoci u osiguravanju kakve takve anonimnosti:

https://history.google.com/history - Ovde se moze pregledati i izbrisat spremljene podatke - povijest dosadasnjih pretrazivanja google-a, youtube-a, informacija o uredajima, pregledane youtube sadrzaje, lokacije na kojima ste bili...
Moguce je i iskljuciti spremanje istih informacija. Ugl u gornjem desnom kantunu imaju tri tockice klikom na koje se otvara padajuci izbornik u kojemu imamo delete opciju unutar koje pod advanced settings ima delete all, na istom izborniku ima i settigns unutar kojih se moze iskljuciti pracenje, ovo se mora napose raditi za svaku google uslugu i izborniku.

Ako i ne koristis google account google idalje prati informacije o tebi putem cooki-a njih se moze brisati iz browsera historija ili koristenjem popratnih programa. Ali samim ciscenjem tih podatak google vas idalje prati - odlaskom na http://www.google.com/settings/ads može se iskljucit i ovo pracenje.

Dodatna zastita je koristenje razlicitih firmi za razlicite stvari, tako unatoc tome sta vas se prati omoguciti da niti jedna kompanija koja prati informacije na internetu ne stekne kompletnu sliku o vama.

Kao dodatna stvar koju se ne preporucava koristit je i google+ account jer koristeci njega se samo jos olaksava googlu da stekne potpunu sliku o vama.

Izbjegavanjem koristenja Google Chroma takoder se dosta postize, a kao dobra alternativa mu je Firefox - https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/

Google se da zamjeniti sa https://duckduckgo.com/ ili https://www.ixquick.com/ koji su paralelne trazilice sa google-om ali ne spremaju vase podatke.

Uz to ne koristenjem google maps-a nego alternativnih servisa se onemogucava i nase lociranje - dobra alternativa ovdje je microsoft koji ima brzu a mislin čak i bolju opciju: http://www.bing.com/maps/

Osim toga preporuceno je s vremena na vrijeme ocistit i povijest svojih trazenja na racunalu, posjecene stranice i slicne spremljene podatke - za to je jako dobar sljedeci program: http://www.piriform.com/ccleaner

Dodatnu dozu anonimnosti nudi i TOR browser, ali to je opet prica za sebe: https://www.torproject.org/

 

 

Hrvoje Novak od
odličan odgovor!!! evo odmah ide +1‌

Slična pitanja

2 odgovora 2.3k 👀
07.12.2013. pitanje u rubrici Internet od z.kosmat
3 odgovora 533 👀
1 odgovor 919 👀
Znatkica 08.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Znatkica
1 odgovor 461 👀
1 odgovor 539 👀
1 odgovor 1.8k 👀
2 odgovora 320 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...