Redakcija u rubrici Obrazovanje od

Kako umjetna inteligencija (UI) pomaže u obrazovanju učenika i studenata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Hrvoje Hladnik od

U Hrvatskoj, gdje je potražnja za instrukcijama iz matematike velika, ima jedan novi servis koji se zove Matura AI i koji donosi rješenje koje omogućava brži pristup kvalitetnom obrazovanju bilo kada i bilo gdje te koje je čak 25 puta jeftinije od osobnog instruktora.

Najnoviji rezultati mature pokazuju da je matematika još uvijek nesavladiv izazov te izvor stresa i nesigurnosti za mnoge hrvatske učenike. Istraživanja potvrđuju da učenici s individualiziranom podrškom instruktora 1-na-1 nadmašuju 98% svojih vršnjaka, što ističe ključne nedostatke u trenutnom obrazovnom sustavu koji često ne pruža potrebnu podršku. Andrej P. Škraba još od svojih studentskih dana ne samo da prepoznaje ovaj problem, već se i trudi pronaći rješenje. Njegovo dugogodišnje istraživanje i strast prema matematici doveli su ga do stvaranja prvog UI instruktora matematike, prilagođenog za vođene pripreme za ispit državne mature iz matematike koji, koristeći sokratski pristup, približava učenje svima.

Priča koja je počela s namjerom da sljedeća generacija živi bolji život

"Matematika mi je oduvijek predstavljala pozitivan izazov u kojem sam uživao, ali sam bio svjestan da mnogi učenici, srednjoškolci i studenti nemaju sreću da se s lakoćom suočavaju s matematikom. Upravo školski sustav često ne adresira njihove probleme na učinkovit način, što dovodi do osjećaja frustracije i straha pred predmetom koji bi trebao biti izvor znanja i inspiracije."

Tako govori Škraba, te nastavlja da su ga spoznaje i ljubav prema matematici vodili do stvaranja Astra.si: online platforme koja je u posljednjih deset godina s 2.500 besplatnih video objašnjenja pomogla ostvarenju boljih rezultata na maturi više od 350.000 učenika i još dodaje:

"Vjerujem da financijska ograničenja ne bi smjela biti prepreka za stjecanje znanja."

Takav njegov stav je Astra.si pretvorio u neprofitnu inicijativu koja osigurava besplatno obrazovanje za sve. Njegov cilj oduvijek je bio nadmašiti tradicionalne metode poučavanja i svakome osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju što je potvrdio riječima:

"Revolucionarni potencijal za to prepoznao sam u umjetnoj inteligenciji."

S tim na umu, zajedno sa svojim poslovnim partnerom i nagrađivanim UX/UI dizajnerom Klemenom Selakovičem, razvio je prvog instruktora matematike (koji koristi najnapredniji model umjetne inteligencije GPT-4 Turbo) pod imenom Astra AI.

Nakon "Astra AI" dolazi "Mautra AI"

S time je došla i Matura AI, posebno prilagođen instruktor UI za vođene pripreme za maturu. Učenicima je tako sada na raspolaganju jedinstvena inovacija koja  ne samo da nudi odgovore, već i uči razumijevanju postupaka. Na taj način se transformira učenje i otvaraju se nove mogućnosti da  učenici zaista razumiju i svladaju matematiku.

Svatko ima različite navike pri učenju te pronalazak pravog načina ili pravog instruktora nije uvijek jednostavan

U Hrvatskoj, gdje je potražnja za instrukcijama iz matematike velika a ona je istovremeno i financijski vrlo zahtjevna, Matura AI donosi rješenje koje omogućuje jeftiniji i brži pristup kvalitetnom obrazovanju bilo kada i bilo gdje.

"Razumijem nedostatke školskog sustava, stoga želim učenicima ponuditi učinkovitu i dostupnu alternativu koja ne samo da razumije individualne potrebe učenika, već im omogućuje i da matematiku shvate na potpuno nov način.
 

Ne radi se samo o ocjenama u školi i na maturi. Naš cilj je pokazati kako prava podrška može otključati potencijal svakog pojedinca i promijeniti njegovo razumijevanje. Radi se o odgoju generacije koja će matematiku stvarno razumjeti, i čak i zavoljeti."

Matura AI, na temelju opsežne zbirke od preko 500 stvarnih zadataka s ispita državne mature podijeljenih u 17 ključnih tema, nudi personalizirani i vođeni pristup učenju s naglaskom na razumijevanju, a ne samo pamćenju rješenja, te podršku 24 sata dnevno. Sve to po cijeni koja je znatno niža od tradicionalnih instrukcija. Usporedba troškova pokazuje da je korištenje Matura AI čak 25 puta jeftinije od osobnog instruktora, uz istovremeno fleksibilniji i učinkovitiji način učenja.

Personalizirani instruktor bazinar na umjetnoj inteligenciji (UI) je u Sloveniji već pomogao više od 20.000 učenika da postignu bolje rezultate iz matematike, a njihove priče odražavaju potencijal koji Matura AI i Astra AI donose.

“AI mi je pomogao kod svih testova ove godine, uz njegovu pomoć sve testove iz matematike pisala sam za 5. Uvijek se nađe neki zadatak s kojim se ne znam nositi, najčešće za maturu, i Astra uvijek pomaže.” 

...kaže Lara, koja je uz instruktora zasnovanog na UI postigla značajno poboljšanje svojih rezultata.

Naglašavaju 100 % jamstvo uspjeha svih učenika

Škraba i Selakovič toliko su uvjereni u uspjeh svakog učenika da, u slučaju neuspjeha na maturi s Matura AI, obećavaju povrat cijelog plaćenog iznosa. Svoju predanost financijski dostupnom obrazovanju dodatno naglašavaju nudeći stipendije financijski ugroženim učenicima. Uz podršku partnera, omogućuju besplatan pristup alatima Astra AI i Matura AI onima, koji bi inače ostali bez potrebne obrazovne podrške.

Mila Validžić od
Nije mi baš jasno kako to sve radi. Ne mogu ovako preporučiti dalje . :(

Slična pitanja

3 odgovora 782 👀
2 odgovora 470 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...