Zašto tvrtke odlaze iz Hrvatske?

48 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano Apr 12, 2016 u kategoriji Poslovanje od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,084 bodova)
Zašto se sve više u domaćim poslovnim medijima piše o odlasku domaćih tvrtki iz Hrvatske, preseljenju sjedišta tvrtki negdje drugdje, npr. SAD te plaćanju poreza drugim državama? U čemu je problem?!

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

0 glasova
Frustrurani igrac odgovoreno Apr 13, 2016 od korisnika Frustrurani igrac Superaktivan (2,819 bodova)
Prije nego se pocme prozivat tvrtke radi bijega triba uzeti u obzir davanja prema drzavi tih istih tvrtki, a i nas pojedinaca:

Kad samo pogledas da od jedne place od Bruto 10000 kuna firma ima platit jos dodatne poreze (Bruto 2) sta dodce skoro do 12000 kuna, dok na to kad mi dobijemo bruto uplatu pojede nan drzava jos trecinu - od ovoga nan ostane oko 6500.

Sad posli svih ovih davanja kada ides kupovat za skoro svaki kupljeni proizvod placamo 25% PDV, dok za neke placamo dodatne poreze (cigare, gorivo). Tako grubom racunicom po zaposleniku kojemu firma daje 12000 kuna ostvari drzava uzme 7000 kuna sta je jedan respektabilni posao.

Osim ovih tu su jos brojna druga davanja firmi koja su u "poreznim oazama" izbjegnuta.

U danasnje vrime kada su mnoge drzave omogucile registraciju firmi preko interneta bez rpisustva tu, te se u njima placaju puno manji porezi, poslodavci se odlucuju registrirat firme vani, to se pogotovo odnosi na tvrtke koje se bave izradom informatickih programa, di se jednostavno moze registrirat firma, koja uredno posluje u nekoj druzavi skoro bez poreza, te bez problema i straja kao firma prodavat svoje proizvode i reklamirat se na trzistu.

Slična pitanja

2 odgovora 119 pogleda
1 odgovor 76 pogleda
Filip Jurišić pitano Jun 26, 2015 u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Filip Jurišić Superaktivan (1,123 bodova)
1 odgovor 60 pogleda
1 odgovor 335 pogleda
1 odgovor 1,074 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,035 pitanja

2,641 odgovora

1,316 komentara

823 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Google+

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...