498 pregleda
Kuzma Topić u rubrici Društvo od Kuzma Topić
uređen od Znatko
Sto je halloween (noć vještica)? odakle potjece i zasto ga se kod nas stalno gura?
Ivana Mačić od Ivana Mačić
Mala digresija - ne piše se helloween nego halloween. :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
odabran od Kuzma Topić
 
Najbolji odgovor

Noć vještica ili Halloween (Hallowe'en) je noć na hrvatski praznik Svih svetih (svake godine 31. listopada). Zapravo je skraćenica od All Hallows' Eve ili Hallow Eve (hrv. Sveta večer tj. noć uoči Svih Svetih). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji te u Novom Zelandu. Dakle primarno ne dolazi iz Hrvatske i s pravom se pitaš zašto ga se kod nas stalno gura zadnjih 10-20 godina. Također, ovaj poganski blagdan Noći vještica izravno je suprotstavljen katoličkoj tradiciji jer on od vjere u zagrobni život stvara lakrdiju (ismijava ga) s jedne strane, a s druge strane priziva negativne duhovne sile. To se vidi u Bibliji kroz ovaj tekst:

“Neka se kod tebe ne nađe nitko (...) tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike”
- 5. Mojsijeva 18:10, 11, Stvarnost/Kršćanska sadašnjost; vidi i 3. Mojsijevu 19:31; Galaćanima 5:19-21

Zavirimo li u izvor hrvatskog naziva za ovaj dan, vidimo da je nastao zbog toga što su se (prema vjerovanju) na poganski sabat Samhain, u noći između 31. listopada i 1. studenoga, okupljale vještice. Noć vještica izravno je povezana s okultizmom tj. kontaktiranjem duhovnih sila koje mahom djeluju jezovito i zastrašujuće.

Premda se Noć vještica u narodu i u medijima smatra tipičnom američkom svetkovinom (neki bi rekli tvorevinom), ona postaje sve popularnija i u drugim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. No ponavljam - ta tradicija ima pogansko porijeklo i nema neko uporište u danas pretežnoj katoličkoj hrvatskoj. Također, mladi koji se danas zabavljaju na halloween, ne znaju da većina simbola i običaja karakterističnih za njeg ima veze s nadnaravnim bićima i okultnim silama.

Nadalje, to neki jako dobro znaju u svijetu pa kažu...

“Kršćani nisu ni svjesni da zapravo s nama slave naš blagdan. (...) Nama je to drago”
- izjava pripadnika jednog vještičjeg kulta citirana u listu USA Today

Za kraj odgovora bitno je napomenuti da kako u Sjedinjenim Američkim Državama gdje Noć vještica postaje omiljena pučka svečanost, kao i mnoge druge popularne stvari, kroz masovne medije, filmove te danas ponajviše kroz internet utjeću na širenje američke kulture po cijelom svijetu pa tako takve i slične stvari dolaze u Hrvatsku i među hrvate, ponajviše mlade.  Kao što se i Božić raširio na Božićno vrijeme koje traje i po mjesec dana zbog jačanja konzumerizma, tako i Noć vještica osvaja svijet (dakle i Hrvatsku) te postaje biznis na kojem se svake godine zgrće silan novac.

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 28.10.2020. pitanje u rubrici Zabava od Ivan Gačić
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...