Kuzma Topić u rubrici Poslovanje od Kuzma Topić
promjena rubrike od Znatko
Zbog cega se mora placati PDV na donira iznos?

Ako ja doniram nekom klubu ili udruzi novce na tu se donaciju placa PDV. Znaci ja odlucim donirat 100.000 kuna i time dajem drzavi 25% pdv-a na donaciju - to dode 75.000 kuna sad kad taj koji je primio donaciju na sve za sto trosi novce placa PDV i stime se dode na 56.000 kuna. Prakticki pola donacije se daje drzavi duplim placanjem PDV-a.
TIR USLUGE d.o.o. od TIR USLUGE d.o.o.
Zato što je tako propisano Zakonom. :) Ali velika je razlika između sponzorstva i donacije!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
TIR USLUGE d.o.o. od TIR USLUGE d.o.o.
uređen od TIR USLUGE d.o.o.

Dosta brkate sponzorstvo i donacije pa je sve to u pitanju nejasno. Ipak, pokušati ćemo odgovoriti.

Ovo sve spada pod tri zakona RH:

  1. Zakon o donacijama i sponzorstvu
  2. Zakon o PDV-u
  3. Zakon o porezu na dobit

Kod donacije se neoporezivo isplaćuju neprofitnim udrugama ili akademskim građanima. Neoporeziveo je 2% prošlogodišnjeg prihoda, a iznad 2% je oporezivo različitim razredima poreza na dobit (ovisno o prihodu).


Kod sponzorstva je protuusluga (kao reklama) što znači da morate dobiti račun od onoga koga sponzorirate. Sponzorirati možete bilo koga, a vezano uz PDV, bitno je da li je neprofitna udruga (npr. sportski klub) eventualno isto (kao i Vaša tvrtka) u sustavu PDV-a ili ne.

  1. Ako od udruge dobivate račun sa PDV-om, Vama je to odbitak PDV-a. Udruga će kod trošenja sponzoriranog novca odbiti svoj PDV po ulaznim računima, isto kao i Vaša tvrtka koja ju sponzorira.
  2. Ako je ulazni račun bez PDV-a, onda je to Vama ukupan trošak bez odbitka PDV-a. Udruga će kod trošenja sponzoriranog novca iskazati sve kao trošak, a ako je trošenje po računu s PDV-om, tada će samo jednom sponzoriranim novcem platiti PDV, a nikako ne dva puta.

TIR USLUGE d.o.o.
01/369-0-315

+4 glasa
Tomislav Gatara od Tomislav Gatara
odabran od Kuzma Topić
 
Najbolji odgovor

Za početak ukratko... Donacija (darovanje) je davanje u novcu, stvarima ili uslugama (u naravi) primatelju i to bez ikakve naknade ili protuusluge. Sponzorstvo je pak davanje za koje postoji protuusluga reklamiranja. Tu dakle sponzor daje novac, robu ili usluge (ovo zadnje dvoje je davanje u naravi), a primatelj ga zauzvrat reklamira isticanjem njegove tvrtke ili robe. 

Za sponzorstvo je primjereno sastaviti ugovor o sponzorstvu (ugovorom se uređuju prava i obveze sponzora i primatelja sponzorstva) dok za donaciju nije nužno sklopiti ugovor, no ipak mora postojati pisana odluka uprave o darovanju.

U naslovu pitanja piše gore sponzorstvo, ali kasnije u tekstu koristite riječ donacija. Ne znam na što se točno odnosi pitanje, ali čitajte dalje... :)

Za pruženu uslugu reklame primatelj sponzorstva mora izdati račun, čak i ako se sponzorstvo obavlja u naravi. Na računu za sponzorstvo u naravi treba se zaračunati PDV. No, za sponzorstvo u novcu nema obveze izdavanja računa ni plaćanja PDV-a.

Porezno priznavanje sponzorstva i donacija nije postavljeno u pitanju, pa se ovdje nećemo njime baviti. No, znajte, što se tiče PDV poreza još i ovo: Na donaciju u stvarima/uslugama (u naravi) treba platiti PDV. 

Problem koji ste opisali u biti ne postoji jer...

  1. ili se tu radi o dvije stvari u knjigovodstvu koje bi laički mogli nazvati "primajnje PDV-a" i "davanje PDV-a". Na kraju mjeseca se primanje i davanje PDV-a sinhronizira odnosno ako je bilo više primanja PDV-a od davanja, onda se PDV na kraju mjeseca plaća državi (ili svaka tri mjeseca ovisno u kojem je obračunskom razoblju primatelj PDV-a), a ako je bilo više davanja PDV-a u mjesecu od primanja - onda se ulazi u tzv. preplatu PDV-a,
  2. ili se tu radi o tome da dobivate novac i PDV se ne mora zaračunati.

Slična pitanja

3 odgovora 903 👀
2 odgovora 947 👀
1 odgovor 452 👀
2 odgovora 732 👀
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
1 odgovor 1.2k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
2 odgovora 767 👀
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
1 odgovor 2.4k 👀
1 odgovor 397 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...