Ivan Bilić u rubrici Web Dizajn od Ivan Bilić
Diplomatski odgovor bi bio da je sve važno. Djelomično se vjerojatno i Vi možete slažiti jer ne postoji jednoznačan odgovor na ovakvo generalno pitanje koja nemaju uporište u nekim prethodnim informacijama. U matematičkoj funkciji koja se sastoji od niza ulaznih varijabli, kao što su vrsta dijelatnosti tvrtke, očekivani broj possjetitelja web-sjedišta, potrebna brzina učitavanja web-stranica, tematike web-sjedišta, ciljane grupe posjetitelja, te strukture posetitelja stvara se i kreira više ili manje atraktivan web-dizajn Vašeg web sajta.

Iskustva pokazuju da je nužan kompromis između web dizajna i programskih tj. funkcionalnih zahtjeva web-sjedišta. Što Vi mislite što je važnije klijentima - atraktivan web dizajn ili funkcionalan web sajt?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Damir Plejić od Damir Plejić
odabran od Ivan Bilić
 
Najbolji odgovor

Web je alat. Lijep alat bez funkcije nema smisla, ne ispunjava svoju svrhu.

Metodologija izrade stranica pokazuje što je prioritetno. Iza strategije sajta najprije se radi informacijska arhitektura koja definira logiku stranica. Iza toga se razrađuje korisničko sučelje kroz nacrt sajta (tzv. wireframes). Cilj ove faze je koncentrirati pažnju na funkciju bez distrakcija dizajna. Dizajn privlači pažnju bojama i grafičkim elementima, te je lako zanemariti logiku i funkcije, stoga su wireframe-ovi obavezni za iole ozbiljniji projekt.

Iza ove faze se radi dizajn koji slijedi definirane wireframove, ali ima svoju funkciju u ergonomiji stranica, tzv. usability ili user experience. Lako se može dogoditi da nevješt dizajner loše postavi vizualnu hijerarhiju pa header dominira u odnosu na call-to-action, ali zato postoje usability stručnjaci koji se time bave. Npr. mi :)

Nadam se da sam odgovorio na pitanje.

Goran Dren od Goran Dren
I mene zanima odgovor. Pitanje je jasno...
Damir Plejić od Damir Plejić
Odgovor je jasan - funkcija je neusporedivo važnija, bez dileme. Ljepota bez funkcije je umjetničko djelo, a web to nije već je product design.
Marinko Zadro od Marinko Zadro
@plekstor Evo zbog zadnjeg komentara sam Vam dao +1.
Damir Plejić od Damir Plejić
Ma ne natječem se za plusiće, ali drago mi je da se slažete.

btw. sad vidim da je na kraju pitanje postavljeno što je *klijentima* važnije, a ne što je generalno važnije. Taj odgovor je možda i teži od onoga na pitanje što je općenito važnije. Rekao bih da se dosta klijenata na prvu da impresionirati dizajnom, ali im vremenom, ako im web ima jasan cilj, počinju bit razočarani webom bez funkcije.

Kod nekih to rezultira frustracijom i zaključkom da "se web kod nas ne isplati", ali neki ipak odluče drugi puta ići sustavnije.
Marinko Zadro od Marinko Zadro
U biti - da. Razumijem. Hvala na odgovoru.

Slična pitanja

2 odgovora 640 👀
1 odgovor 451 👀
6 odgovora 2.4k 👀
4 odgovora 2.3k 👀
2 odgovora 779 👀
Goran Dren 25.12.2013. pitanje u rubrici Programiranje od Goran Dren
1 odgovor 292 👀
1 odgovor 514 👀
1 odgovor 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...