Teta Dora u rubrici Odjeća i obuća od Teta Dora
promjena rubrike od Znatko
U kojem povijesnom periodu, po vašem mišljenju, su ljudi odijevali najljepšu odjeću? koji odjevni predmeti iz tog perioda su vam najbolji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+4 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Kao najljepše razdoblje modnog stila istaknula bi stil 50-tih godina.Poznato je kao desetljeće glamura gdje su se nosile raskošne i zvonolike suknje. Vladala je gracioznost i dotjeranost te su žene imale širok odabir suknji i haljina. 

Sredina 50-tih se pamti kao Diorovo doba sa svojom raskoši i elegantnosti. Žene su haljinama isticale svoj najljepši adut, a to je figura pješčanog sata, gdje je ispod stegnutog struka bio raskošan i širok donji dio. Žene su u svojim kućama također nosile haljine s pregačom, a za večernje haljine su birale haljine bez naramenica. 

Vladale su žive boje i visoke potpetice, kakav stil vlada i danas. 50-tih su kupaći kostimi postali itekako popularni te glavni modni detalj na plaži tako da su žene uživale na plaži u svojima novim kombinacijama. Također su se nosili i šeširi i naušnice te sat i mačkaste naočale. Svaka dama je imala suknju s visokim strukom i duge rukavice, šešir i trendovske cipele s potpeticom. 

Neke od poznatih modnih uzora tadašnjice su Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn i Grace Kelly.

+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Osobno bih izdvojila dva sasvim različita perioda zbog njihove jedinstvenosti.

Prvo su "lude dvadesete" u kojima se istaknula modna dizajnerica Coco Chanel. Ona je proslavila malu crnu haljinu, za koju danas svi modno osvješteni pojedinci kažu da je neizostavan dio u ormaru svake žene. Proslavila je i perle i
šljokice. Današnje moderne geometrijske forme kao učestali uzorak odjevnih komada inspirirane su dvadesetim godinama prošloga stoljeća. U ovom su se periodu pojavile prve ženske hlače i haljine na resice.

Osamdesete su pak posebne po otkačenom i odvažnom izboru boja, oblika i elemenata odjeće. U ovom se razdoblju spajaju različiti stilovi: sportski, disko, vojnički, biciklistička odjeća, rokerski. Modni stil tog vremena popularan je i danas što vidimo u odjeći s naglašenim ramenima u obliku masivnih jastučića te u "šišmiš" rukavima. Suknje su duljine ispod koljena, a struk je naglašen remenom. Nose se i romantične bluze ukrašene volančićima, kao i tajice u kombinaciji sa širokim košuljama. Česti su i široki krojevi odjeće za gornji dio tijela. Majice su ukrašene likovima poznatih zvijezda ili crtanim likovima.
+2 glasa
Domagoj Vuković od Domagoj Vuković
Po mom osobnom mišljenju moda iz 1930-ih je vrhunac mode u povijesti čovječanstva, te smatram da tu razinu elegancije, profinjenosti i uglađenosti nećemo više nikada doseći. 1930-ih moda se razvijala prateći utjecaj bluesa i jazza, te razvoja filma.

1930-ih, atletska građa viđena na boksačima, plivačima i poznatom superjunaku Supermenu, postaje tip idealnog muškog tijela. Odjeća je odražavala novi idealni oblik tijela sa krojem širih ramena i užeg struka.

Izuzev policajaca i vojnika, muškarci su nosili odijelo od trenutka kada bi se ustali iz kreveta pa sve dok ne bi došlo vrijeme za počinak. Odjela su se nosila u svim situacijama i prigodama,  te samim time odijela su bila standard.
Uz odijela su često kombinirali duge kapute, klasične fedora šešire, beretke i sl.

Danas je ovaj modni stil ponovno zaživio zahvaljujući serijama poput Peaky Blinders i Mad Men, ali ni približno kao 1930-ih.

Slična pitanja

6 odgovora 430 👀
4 odgovora 469 👀
2 odgovora 413 👀
4 odgovora 392 👀
4 odgovora 418 👀
4 odgovora 546 👀
1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 192 👀
4 odgovora 1.6k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...