341 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
Zašto matematika potiče zgražavanje kod mnogih učenika već pri samoj pomisli na nju? Zašto postoji uvriježeno mišljenje da je matematika apstraktna i nemoguća za shvatiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+1 glas
Domagoj Filipčić od Domagoj Filipčić (2.1k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor
Matematika je jedna od noćnih mora i apsolutnih predmeta mržnje brojnih učenika. Neslužbeno poznata kao najomraženiji predmet, stvara velike probleme učenicima i studentima svih dobi.
Zašto je tome tako?

Možda kao društveno orjentirana osoba nemam pravo ulaziti previše u matematiku i njezinu internu logiku, koja je, toliko znam, vrlo jasna i egzaktna.

Ono što je apstraktno je prezentacija matematike u odgojno-obrazovnom sustavu te ću u ovom kontekstu pokušati odgovoriti na pitanje.
Usput ću uputiti poruku nekom kolegi matematičaru da odgovori na pitanje iz svoje perspektive, koja je i više nego dobrodošla.

Obrazovni sustav vrlo je rigidan, koliko god se pokušao prezentirati kao fleksibilan i prilagodljiv. Makar su teške optužbe reći da su učitelji zakazali, moje je osobno, ali i profesionalno mišljenje kako je kombinacija nefleksibilnog, previše opterećenog sustava i obrazovne prakse pogubna i ovo se najviše vidi po matematici.

Negdje se mora slomiti, jer ako opseg gradiva u svim predmetima polako povećamo uz vrlo malo razmatranja o školskim satima i njihovom povećavanju i obrazovanju nastavnog kadra, ne možemo očekivati iste rezultate.
Opterećenje je veće na svim poljima - opseg gradiva je veći, vremena na raspolaganju je manje, a posao koji učitelji moraju odraditi je također veći.

Sustavno ubrzavanje i gomilanje reformi neće izroditi plodom.
Da bismo popravili rezultate matematike, potrebno je popraviti cijeli odgojno-obrazovni sustav u pogledu rasterećenja, revidiranja kurikuluma i obrazovnih ishoda te dodatne pedagoške edukacije nastavnog kadra.
U suprotnom sve skupa igra je nulte sume; popravimo li jedno, oduzimamo od drugog.
+1 glas
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.1k bodova)
Matematika predmet i grana o kojoj mnogi imaju podvojena mišljenja. Nikako nije jednostavna, ali nije niti nemoguća. U školama nas uče da je matematika teška, neshvatljiva i neriješena. Čim ne shvatimo zadatak na nastavi to odmah znači da ju ne razumijemo te da ju ne nemoguće razumjeti. To nije ispravno razmišljanje.

Matematikom se ne mogu baviti svi, niti moraju. Ali, ako nam jedan zadatak izgleda neshvatljivo, ne znači odmah da matematika nije za nas. Vježbanje je nužno u matematici i njoj se treba posvetit, koliko vremena toliko i truda. Također, vrlo je bitno kakvog profesora/profesoricu imamo iz tog predmeta u školi ili na faksu. Jedan profesor može predmet prikazati kao najzanimljiviji od svih, a drugi potpuno obrnuto. Kod jednog profesora se matematika čini jednostavna i rješiva, a kod drugog se moramo sami doma potruditi shvatiti ju.

Naravno, postoje gradiva matematike, pogotovo na fakultetima koja nisu za svakoga no zbog toga i postoje izbor fakulteta. Zbog toga ne izabiru svi matematički fakultet, nego onaj društveni.

Teorijske predmete je lako naučiti jer ih je potrebno samo 'naštrebati', dok se matematika ne može napamet naučiti. Sva djeca nisu još spremna na taj korak, ali zato im treba znati predmet prikazati u najboljem mogućem izdanju, što je odlika dobrih učitelja i profesora.

Slična pitanja

1 odgovor
Mia Jelinčić 14.06.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
4 odgovora
Lovro Gustić 28.11.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Lovro Gustić (406 bodova)
3 odgovora
Znatkica 17.11.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Znatkica (5.2k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...