Marketing odjel d.o.o. u rubrici Stanovanje od Marketing odjel d.o.o.
promjena rubrike od Znatko
Kod uređivanja stambenog ili uredskog prostora u građevinarstvu, zanima nas kako točno radi električno podno grijanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Saša Rome od Saša Rome
uređen od Znatko

Postoje razne vrste električnih podnih grijanja, sa raznim vrstama materijala, oblika, primjena itd.

Svi u srži rade jednako, imaju grijač koji može imati razne oblike, materijale i što šta drugoga, ali se sve svodi na to da puštate struju u grijač koji ima neki stalan otpor i oblik, zbog kojeg se zagrijava (postoje grijači čiji se otpor mijenja ovisno o vanjsko temperaturi, najčešće su to krovni grijači i ne koriste se za kućnu primjenu).

Upravljanje ide putem termostata i podne sonde koja ograničava podnu temperaturu, dok sonda u termostatu služi za očitavanje sobne temperature.

Razlikujemo ih po raznim kriterijima.

Prije svega imamo jednožilne i dvožilne sisteme:

  1. Jednožilni to znači da u samom grijaču struja ide u jednom smjeru te da prilikom montaže imate dva spoja, jedan na početku grijača drugi na kraju koji morate vratiti do pozicije gdje je početak spojen. Osim što zna biti dosta nepraktično, takav sustav emitira magnetna polja.
  2. Dvožilni sistem, oni imaju kao što ste pretpostavili povrat u samom grijaču (isti su međusobno izolirani) i osim što mu omogućava jednostavniju ugradnju, također ne emitira magnetna polja jer se međusobno pobijaju.

Voltaža, imamo standardne za naše tržište 230V50Hz i nisko-voltažne (do 42V):

  1. Standardne imaju svoje prednosti, što ne zahtijevaju pretvarače/transformatore, u startu je jeftinija investicija i zahtjeva manje mjesta obzirom da te jedinice moraju biti na dostupnom mjestu i često znaju biti veliki i bučni.
  2. Nisko-voltažni sustavi imaju razne druge prednosti, prije svega su sigurniji jer struja od 42V je manje opasna od 230V (i dalje je to struja tako da je i dalje opasna, ali sa puno manjom šansom za trajnim ozljedama). Dodatne prednost je što Warmth application lab d.o.o. proizvodi sustav koji se sam zacijeli u slučaju oštećenja u podu (što je nažalost česta pojava kod naknadnih radova), a to Vam omogućava da i dalje imate sustav grijanja bez da morate razbijati podove ili ulaziti u neke druge skupe investicije kako bi imali sustav grijanja. Također proizvodi transformatore koji su tihi, a veličina je neprimjetna zbog poklopaca ili po želi se može napraviti poklopac od ukrasnog kaljenog stakla.

Materijali, tu sad ulazimo u sferu di je najjednostavnije reći da se koriste puno raznih vrsta materijala npr.: srebro, aluminij, bakar, željezo, "karbona" i razno raznih, u raznim postocima, kako bi se dobilo optimalan otpor u određenoj vrsti grijača.

Izgled/oblik: 

  1. Najčešće su to grijače žice koje su montirane na plastičnoj mrežici pojačanoj sa staklenim nitima (fiberglass) ("mrežice"), ali tu imamo i "slobodne" koji se za pod učvrste sa ljepljivim trakom, montiraju u membrane, kače za metalne trake, vezicama pričvršćuju za pocinčanu mrežu od 2mm. Najčešće sve što ide u glazuru je pogodno za sve vrste podloga (od kamena do parketa), sve što ide iznad glazure a dolazi u obliku mrežice ili same žice može samo ispod kamena, pločica i sl..
  2. Folije mogu direktno ispod osjetljivih podloga poput parketa, laminata i sl. one su najčešće u dva oblika, jedan izgledom kao mrežica obučena u aluminijsku armiranu foliju koja služi da bi razbila žarišne točke, druga je plastificirana prozirna folija gdje vidite bakrene uzdužne trake za provođenje struje i crne poprečne trake koje griju.
  3. Trake, one dolaze u raznim širinama uglavnom od 10 do 30 cm, najčešće su nisko-voltažne i dolaze u raznim tipovima od razlike u materijalima do razlike da li su dvožilni ili jednožilni sustavi, širina najčešće označava i snagu što je uža to ima više snage po kvadratu (jer ju možete stavite više u jednom kvadratu). Još bitno za napomenuti kako su to najčešće pasivni sustavi, za kuće koji ne zahtijevaju puno energije što zbog pozicije što zbog izolacije. Njihova primjena je raznovrsna, no Warmth application lab d.o.o. proizvodi sustave širine 25cm, snage od 30W po metru dužnom (cca 90W/m2), dvožilni sustavi, te se postavljaju isključivo ispod glazure, kako je to naj praktičnija, dugoročnija i isplativija primjena. Za drugačije potrebe koriste druge sustave koje ima u ponudi od svog partnera Warmup PLC. 

Snaga, postoje sustavi za dogrijavanje i sustavi grijanja, ovisno o potrebama.

  1. Dogrijavanje su sustavi koji najčešće imaju do 80W/m2 no mogu biti i jači od toga kako je kontrola istoga putem termostata koji upravlja temperaturom poda (tj između grijača putem podne sonde) i temperaturom zraka (sondom koja se nalazi u samom kućištu termostata)
  2. Grijanje, sustavi grijanja mogu ići i ispod 90W/m2 pa i preko 250W/m2 kako to sve ovisi o potrebama objekta, a vanjska grijanja idu i do 350W/m2. Glavna razlika je da li su to pasivni sustavi, aktivni ili vanjski sustavi grijanja.

Wal

Saša Rome
Warmth application lab d.o.o.

+385921993108
sasa.rome@wal.hr | wal.hr | warmup.hr

+4 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić
Električno podno grijanje koristi plastične prostirke koje sadrže zavojnice zagrijane električnom energijom koje provode toplinu. Zavojnice su obično napravljene od bakra te se također koristi i nikrom. Žice, odnosno, zavojnice se prostiru cik-cak uzorkom kroz prostirku. Vrijeme zagrijavanja je relativno kratko, za zagrijavanje poda i sobe obično je potrebno 30 minuta do sat vremena. Podno grijanje funkcionira tako da toplina s poda zagrijava sve što dotakne i zrači cijelom sobom "iz temelja". Temperatura u sobi je stalnija jer se zrak ne podiže, hladi i zatim pada na pod.

Budući da se većinom koristi za grijanje pojedinačnih soba, njime se upravlja pritiskom prekidača ili automatski termostatom.

Električno podno grijanje najbolje funkcionira s podom od keramičkim pločica, ali može se upotrijebiti sa svim ostalim vrstama, uključujući podove od tvrdog drva.

Slična pitanja

1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 813 👀
1 odgovor 1.6k 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...