Marinko Zadro u rubrici Priroda od Marinko Zadro

Kako nastaju oblaci?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor
Oblaci su velike količine toplog, vlažnog zraka koje su se podigle u zrak do nekog dijela te se ohladile. Vodena para se kondenzacijom pretvara u sitne kapi kiše, a kad je temperatura vrlo niska, vodena para se pretvara u komadiće leda.

Para može biti u krutom, plinovitom ili tekućem stanju. Vodena para utječe na prozirnost i boju atmosfere. Skoro svi oblaci nastaju u prvih deset kilometara atmosfere jer se količina vodene pare smanjuje s visinom.

Dakle, oblaci su nakupine kapljica vode i/ili čestica leda u atmosferi. Kapljice su toliko sitne da mogu lebdjeti zrakom.
+10 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Oblaci nastaju tako da se vodena para isparava u zrak, a voda ili led koji čine oblake putuju prema nebu unutar zraka kao vodena para, plinski oblik vode. Vodena para kodenzira i stvara oblak. Lakše se vodena para kondenzira u kapljice vode kad ima česticu na kojoj se može kondenzirati.Dakle, vodena para, nevidljivi plin pretvori se u kapljice tekuće vode, a one stvaraju čiste čestice poput prašine koje se šire nebom i lebde zrakom. To znači da se dio tekuće vode promjenio u nevidljivi plin (vodenu paru) i odnio u atmosferu. Takodjer postoje i različite vrste oblaka:kumulusi, cirusi, slojevi i nimbusi.
+4 glasa
Sarah Rončević od Sarah Rončević
uređen od Sarah Rončević

Oblaci se formiraju kao rezultat kondenzacije vodene pare u atmosferi. Proces stvaranja oblaka-Prvi korak je isparavanje. Sunčevo zračenje zagrijava površinu Zemlje, što uzrokuje isparavanje vode s površine, kao i transpiraciju iz biljaka. Ovaj isparljivi vodeni zrak se uzdiže prema atmosferi. Dok se vodena para uzdiže, smanjuje se pritisak i temperatura zraka opada. Kako zrak postaje hladniji, sposobnost zraka za zadržavanje vlage smanjuje se, što rezultira kondenzacijom. Vodena para počinje kondenzirati oko sitnih čestica prašine, soli ili drugih čestica koje se nalaze u zraku. Kada se dovoljno kapljica kondenzira na ovim česticama, oblaci postaju vidljivi. Kada se dovoljno kapljica kondenzira, formira se vidljiv oblak. Oblik i tip oblaka ovise o različitim faktorima, uključujući visinu na kojoj se oblak formira, temperaturu, vlažnost i druge atmosferske uvjete.

Slična pitanja

2 odgovora 246 👀
Margareta Jurisi 31.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
1 odgovor 444 👀
Antoneta Hrgović 20.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Antoneta Hrgović
2 odgovora 269 👀
Michelle Koprivnjak 17.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
1 odgovor 208 👀
3 odgovora 298 👀
Lovro Gorup 30.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
1 odgovor 431 👀
1 odgovor 1.8k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...