146 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Priroda od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
tagovi uređeni od Znatko
Koji je proces i zašto nastaje duga?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Ana-Lena od Ana-Lena [Aktivan] (240 bodova)
uređen od Znatko

Duga je optička pojava koja dolazi u obliku jednog ili vise kružnih lukova. To je pojava koja je oduševljavala još i stare Indijance, koji su dugu interpretirali kao most između života i smrti, a postoje i mnoge legende vezane uz nju, poput one o irskim vilenjacima. Kružni lukovi su bojani, a nastaju kada se zrake svjetlosti jednostruko ili višestruko lome i odbijaju u kapljicama kiše. Zraka se sunca tada razbija u različite valne duljine te stvara-dugu. Kapljice na kojima se duga pojavljuje mogu biti maglene, raspršene kapljice vodopada ili poznate nam kapljice rose.

Što se tiče boja, njih ćete uvijek  vidjeti jednako poredane redom:

  1. crvena,
  2. narančasta,
  3. žuta,
  4. zelena,
  5. plava i
  6. ljubičasta

Da biste doživjeli sve čari duge, važno je biti leđima okrenut Suncu, odnosno usmjeriti pogled prema mjestu gdje je kiša pada, ili je upravo prestala.

+6 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)

Znamo da duga dolazi poslije kiše te je jedna od ljepših prizora koji možemo vidjeti u prirodi. Djeca joj se vesele, a odrasli uživaju. Prepoznatljiva je po svojim šarenim bojama te izgleda kao pojava iz bajke. 

 Duga nastaje obasjavanjem kapljica voda u atmosferi sunčevom svjetlošću. Optička je i meteorološka pojava, nije bajka. Vjerujem da svi znamo nacrtati dugu te da je duga s vanjske strane crvena, a na unutrašnjoj strani ljubičasta. U njezinom spektru su prikazane sve boje  spektra.  

Stvara se prelamanjem sunčeve svjetlosti kroz kišne kapi, zato se događa tijekom ili nakon kiše. No, neće svi vidjeti dugu jer ovisi gdje se u tom trenutku nalazite. Ako Sunce, oči i središte luka stoje u pravoj liniji, tada ćete vidjeti čaroliju duge. 

+3 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Dugu uzrokuje sunčeva svijetlost i atmosferski uvjeti. Svjetlost ulazi u kapljicu vode, usporavajući se i savijajući dok iz zraka prelazi u gušću vodu. Svijetlost se reflektira s unutarnje strane kapljice, odvajajući se u valne duljine komponenata ili boje. Kad svijetlost izađe iz kapljice, ona stvara dugu. Duge nastaju kad sunčeva svijetlost uđe u kišne kapi, podijeli se na razne komponentne boje, a zatim ponovno izlazi iz kišnih kapi. Duge ćete vidjeti samo kad je kiša ispred vas i donekle u daljini a sunce je iza vas i prilično nisko na horizontu. Duge se pojavljuju u sedam boja jer kapljice boje razbijaju sunčevu svijetlost u sedam boja spektra. Isti rezultat dobivate kad sunčeva svijetlost prolazi kroz prizmu. Dugini efekt nastaje jer se svijetlost tada odbija unutar kapljice i konačno prelama u zrak.

Slična pitanja

2 odgovora 237 pregleda
1 odgovor 221 pregleda
Sandra 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
2 odgovora 247 pregleda
2 odgovora 726 pregleda
2 odgovora 107 pregleda
1 odgovor 934 pregleda
3 odgovora 184 pregleda
1 odgovor 3.3k pregleda
2 odgovora 260 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...