Lovro Gorup u rubrici Priroda od
tagovi uređeni od Znatko
Koji je proces i zašto nastaje duga?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Ana-Lena Novak od
uređen od Znatko

Duga je optička pojava koja dolazi u obliku jednog ili vise kružnih lukova. To je pojava koja je oduševljavala još i stare Indijance, koji su dugu interpretirali kao most između života i smrti, a postoje i mnoge legende vezane uz nju, poput one o irskim vilenjacima. Kružni lukovi su bojani, a nastaju kada se zrake svjetlosti jednostruko ili višestruko lome i odbijaju u kapljicama kiše. Zraka se sunca tada razbija u različite valne duljine te stvara-dugu. Kapljice na kojima se duga pojavljuje mogu biti maglene, raspršene kapljice vodopada ili poznate nam kapljice rose.

Što se tiče boja, njih ćete uvijek  vidjeti jednako poredane redom:

  1. crvena,
  2. narančasta,
  3. žuta,
  4. zelena,
  5. plava i
  6. ljubičasta

Da biste doživjeli sve čari duge, važno je biti leđima okrenut Suncu, odnosno usmjeriti pogled prema mjestu gdje je kiša pada, ili je upravo prestala.

+7 glasa
Karla Jurišić od

Znamo da duga dolazi poslije kiše te je jedna od ljepših prizora koji možemo vidjeti u prirodi. Djeca joj se vesele, a odrasli uživaju. Prepoznatljiva je po svojim šarenim bojama te izgleda kao pojava iz bajke. 

 Duga nastaje obasjavanjem kapljica voda u atmosferi sunčevom svjetlošću. Optička je i meteorološka pojava, nije bajka. Vjerujem da svi znamo nacrtati dugu te da je duga s vanjske strane crvena, a na unutrašnjoj strani ljubičasta. U njezinom spektru su prikazane sve boje  spektra.  

Stvara se prelamanjem sunčeve svjetlosti kroz kišne kapi, zato se događa tijekom ili nakon kiše. No, neće svi vidjeti dugu jer ovisi gdje se u tom trenutku nalazite. Ako Sunce, oči i središte luka stoje u pravoj liniji, tada ćete vidjeti čaroliju duge. 

+4 glasa
Sandra Vukov od
Dugu uzrokuje sunčeva svijetlost i atmosferski uvjeti. Svjetlost ulazi u kapljicu vode, usporavajući se i savijajući dok iz zraka prelazi u gušću vodu. Svijetlost se reflektira s unutarnje strane kapljice, odvajajući se u valne duljine komponenata ili boje. Kad svijetlost izađe iz kapljice, ona stvara dugu. Duge nastaju kad sunčeva svijetlost uđe u kišne kapi, podijeli se na razne komponentne boje, a zatim ponovno izlazi iz kišnih kapi. Duge ćete vidjeti samo kad je kiša ispred vas i donekle u daljini a sunce je iza vas i prilično nisko na horizontu. Duge se pojavljuju u sedam boja jer kapljice boje razbijaju sunčevu svijetlost u sedam boja spektra. Isti rezultat dobivate kad sunčeva svijetlost prolazi kroz prizmu. Dugini efekt nastaje jer se svijetlost tada odbija unutar kapljice i konačno prelama u zrak.

Slična pitanja

3 odgovora 496 👀
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
2 odgovora 439 👀
Sandra Vukov 26.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
2 odgovora 472 👀
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
1 odgovor 209 👀
1 odgovor 515 👀
2 odgovora 253 👀
Margareta Jurisi 31.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
3 odgovora 1.4k 👀
Marinko Zadro 26.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Marinko Zadro
2 odgovora 275 👀
Michelle Koprivnjak 17.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
1 odgovor 436 👀
1 odgovor 446 👀
Antoneta Hrgović 20.11.2020. pitanje u rubrici Priroda od Antoneta Hrgović
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...