90 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zabava od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Tko, kada i gdje se smiju koristiti pirotehnička sredstva? Koje su kazne ako prekršimo zakon o pirotehničkim sredstvima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

0 glasa
Maja S od Maja S [Superaktivan] (2.0k bodova)

Pirotehnička sredstva dijelimo u 8 kategorija: F1, F2, F3, F4, T1,T2, P1 i P2.  Kategorija F1 uključuje nisko rizičnu pirotehniku s malom razinom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama. Nizak rizik i nisku razinu buke također ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru.  Kategorija F3 ima srednji rizik te je namijenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i smije se koristiti samo profesionalno. T1 i T2 kategorije namijenjene su profesionalnoj uporabi na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima). P1 kategorija objedinjuje pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, npr. pirotehnička sredstva koja su dio opreme na brodu, a P2 kategorija sredstva većeg rizika, npr. rakete za obranu od tuče.

Prema novim izmjenama u Zakonu, koje su na snagu stupile 2020. godine, u Republici Hrvatskoj od ove godine građanima je zabranjena uporaba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3 za osobne potrebe. Ipak, one se smiju građanima prodavati u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja samo građanima starijim od 18 godina, a smiju je koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Svi stariji od 14. godina kategoriju F1 mogu koristiti tijekom cijele godine.

Ako se stavke iz Zakona prekrše, s 10 do 30 tisuća kuna biti će kažnjene pravne osobe koje prodaju petarde, a s 5 do 15 tisuća će se kažnjavati fizičke osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde navedenih kategorija.

Slična pitanja

1 odgovor 121 pregleda
1 odgovor 77 pregleda
2 odgovora 141 pregleda
1 odgovor 308 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...