335 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Obrazovanje od Ivan Gačić
S obzirom na obzir da se guglanjem može naći nekolicina seminarskih radova (mislim čak i jedan diplomski) koji pod reference rada na kraju navodi baš Znatka s linkom, da li se Znatko baš smije ili ne smije besplatno koristiti za pisanje seminarskih i diplomskih radova?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+11 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Po meni je Znatko odličan izbor za korištenje za pisanje seminarskih i drugih radova jer iznosi relevantna mišljenja, pogotovo kada to rade određeni ljudi u svojoj struci. Meni se tako čini jer stvarno tu čovjek može pronaći informacije koje baš ne može svugdje drugdje.

Ipak trebali bi pripaziti na autorske sadržaje i kako ih navoditi u seminarima. Čitam baš Znatkove uvjete upotrebe, pa sam našao ove zanimljive dijelove koji Vam možda mogu pomoći s pravnog aspekta:

 • Posebno ste suglasni da se nećete koristiti sadržajem i uslugama Znatka kako bi:
  • (...)
  • obavljali bilo koju radnju koja je ilegalna ili neautorizirana (da li se pod "neaturizirana" misli da bi trebalo pitati autora i administratora da se neki sadržaj koristi u seminaru?)
  • objavljivali sadržaje kojima kršite autorska, izdavačka i srodna prava trećih osoba (da li je dozvoljeno objaviti nešto u svom seminaru prema zakonu o autorskim pravima?)
  • (...)
  • Sadržaj i usluge na Znatku zaštićeni su autorskim, izdavačkim i srodnim pravima. Ne smiju se reproducirati, distribuirati ni na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez prethodnog izričitog pisanog pristanka Vlasnika, kao ni na bilo koji način koji može uzrokovati štetu Vlasniku ili bilo kojoj trećoj strani. (a Vlasnik je Znatko :) )
  • (...)
  • ...sva izdavačka prava na sav autorski sadržaj predan od strane Korisnika trajno i bez ograničenja Korisnik predaje Vlasniku servisa Znatko koji time postaje izdavač te zadržava sva izdavačka prava. (dakle Znatko je izdavač i njega treba pitati smije li se koristiti neki sadržaj za neki seminar ili drugi rad)
  • (...)
  • sadržajima i uslugama Posjetitelj se smije koristiti jedino uz poštivanje autorskih i srodnih prava Korisnika, izdavačkih prava Vlasnika te trećih osoba;
  • (...)
  • nikakve modifikacije Posjetitelj ne smije činiti na sadržajima i uslugama bez prethodnog izričitog pisanog pristanka Vlasnika;
  • na korištenim sadržajima i uslugama sa Znatka, ukoliko priroda stvari to dopušta, mora stajati: “Znatko © 2013-2021 Marketing odjel d.o.o.” (to je firma koja je vlasnik Znatka)
  • na svim korištenim sadržajima i materijalima sa Znatka, ako priroda stvari to dopušta, moraju biti vidljive napomene o autorskom i izdavačkom pravu, zaštitni znak, žig, logo i slično;
Znači, može se i smije se koristiti, ali uz poštivanje ovih gore uvjeta.
+9 glasa
Lana C. od Lana C.
Svaki seminarski rad bi trebao biti individualan sam po sebi, te samim time personaliziran.

Reference na kraju svakog rada su smjernice koje profesorima pomažu da vide koje si/smo izvore koristili i u kojem smjeru je istrazivanje islo. No, na kraju, rijeci moraju biti tvoje, i poredak rijeci u recenici ne smije biti isti kao na stranicama koje si stavio pod reference ( ne copy-paste) jer inace rad nece biti tvoj, već plagijat na temelju kojeg možes biti kažnjen, suspendiran, i ono najgore - bez prihvacenog/priznatog rada na kraju. Svaki fakultet ima svoja pravila, tako da prije predaje radova iste dobro provjeri, no svaki fakultet strogo kaznjava plagijate.
+7 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
Za pisanje svih akademskih radova, tako i seminarskog rada, akademska zajednica jednoglasno ne odobrava korištenje tuđih radova ili dijelova radova bez navođenja izvora u popisu literature. Ne samo da je plagiranje neprihvaćeno, nego čak i nepravilno parafraziranje. Svaki fakultet ima svoja pravila pisanja radova, ali ono što je zajedničko jest da korištenje literature ili internetskih stranica treba biti transparentno. Za svaku rečenicu ili ulomak koji napišete, treba navesti autora.

Pri biranju literature za svaki rad treba voditi računa o kvaliteti napisanog, tako recimo neki profesori ne dozvoljavaju korištenje članaka s određenih portala za navođenje kao izvora u literaturi, kao i Wikipediju. Najbolje bi bilo koristiti znanstvene članke, kjnige, enciklopedije i sl. za pisanje radova.

Što se Znatka tiče, s obzirom da djeluje na principu foruma, mislim da je pri pisanju akademskih radova neprihvatljivo navesti Znatka kao izvor, već ga samo možete koristiti kao pomoć u čitanju odgovora na pitanja koji se tiču Vaše teme kako bi bolje razumjeli temu Vašeg rada.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...