u rubrici Pravo od
promjena rubrike od Znatko
Na web stranici smo objavili fotografiju uzetu s interneta (jednog grada) . Fotografiju smo uzeli sa stranice, nekih vijesti, i nije djelovala nimalo zaštićeno. No oni (taj portal ) su uzeli zaštićenu fotografiju . To smo shvatili tek kad smo dobili obavijest od češke firme, da smo koristili njihovu fotografiju i time prekršili njihova autorska prava. Sad nas traže plaćanje 640 eur. Kako rješiti ovaj problem, kad mi niti smo znali da je fotografija zaštićena, jer smo je uzeli s nekih tuđih stranica: (link sa stranice s koje je uzeta sporna fotografija)

http://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:399796-%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%9A-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D1%83-%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%98%D1%83-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Ivan Bilić od
Djelovala ili ne zaštićeno, fotografije se na internetu trebaju u praksi smatrati prvo zaštićene. E tek ako negdje piše da nisu - onda nisu. Ali ako ne piše - onda su zaštičene.

Ovo je jednostavan odgovor da lakše razumijete.

U Vašem konkretnom slučaju, vjerojatno Vas traže 640 EUR odštete što su oni procijenili da vrijedi korištenje njihove fotografije. To je cijena koju su oni odredili.

Ako se s time ne slažete - možete ih tužiti. No znajte, istjerivanje pravde na međunarodnom sudu sigurno je skuplje od 640 EUR-a. Ako se oglušite - oni mogu Vas tužiti, ali i ne moraju. Možda samo probavaju APP metodom (Ako Prođe - Prođe).

Predlažem Vam da ne reagirati i čekate...
–2 glasa
Oskar Novak od

Pozdrav, ovako - pitanje iz naslova je jedno pitanje, a pitanje u nastavku je drugo pitanje, više vezano uz vašu situaciju. Još i bolje budući da se tako lakše možemo nadovezati na problem.

Što se tiče načina kako otkriti da li je neka fotografija zaštićena autorskim pravom, to je lako odgovoriti. Dakle, koju god sliku vidjeli, ako nema nikakav vidljiv ŽIG, OZNAKU, MARKER, LOGO TVRTKE - onda je sasvim prihvatljivo, čak i po zakonu da mislite i reagirate kao da je ta slika "public domain". Dakle, nema obilježlja - nema zaštite. Upravo kao i s privatnim posjedom - ako ne označite svoju adresu, ne legalizirate objekt i na neki drugi način svoje mjesto netko će vam uzeti nešto iz kuće ili tvrditi da je to njegov prostor, a ne vaš i da mu morate platiti.

Vaš slučaj je po meni totalni pucanj ćoraka jer jedini krivac za nastalu situaciju može biti portal s kojeg ste preuzeli slike. Tvrtka koja vas tereti za nastale probleme bi isto tako trebala:

  •  Prikazati sliku (izvornu) s logotipom i bez, odnosno i oni moraju dokazati svoje tvrdnje.
  •  Nakon toga ih treba tražiti da utvrde činjenice vezane uz izvorište nastale slike na Internetu kako bi oni sami uhvatili izvornog prekršitelja zakona

No imam neki osjećaj da njima nije u cilju uhvatiti prekršitelja (samo) nego i sve druge optužiti te im uzeti novac. Od kud im uopće cifra od 640 Eura? Znaju li oni da postoje zakoni o plagijaturi i kazne za to? Da li oni vama nude prodaju te slike - naknadno? Ima tu puno pitanja.

Stoga je najbolji odgovor - ako ste tvrtka, unajmite odvjetnika ili još bolje - imajte jednog stalnog. Danas su ovakve stvari normalna stvar i odvjetnici to rješavaju. Ja sam vam naveo samo nekoliko rupa u cijeloj njihovoj priči, a bolji odvjetnik će ih doslovno rastaviti. Ne zato jer je on toliko dobar nego vi ovdje niste ništa skrivili s namjerom! Na kraju dana me malo čudi što uopće pokušavaju ovakve stvari, upravo zato i smatram da je pucanj u prazno (žele da kupite sliku tj. "prava") - budući da je Hrvatska kao i Češka članica EU i pravila i zakoni vezani uz plagijaturu su jako dobro definirani.

10.07.2014. pitanje u rubrici Pravo od anonymous
04.08.2021. promjena rubrike od Znatko
Da li znate dobrog odvjetnika za autorska prava slika na internetu?

Slična pitanja

2 odgovora 1.4k 👀
1 odgovor 580 👀
1 odgovor 460 👀
1 odgovor 267 👀
1 odgovor 390 👀
1 odgovor 400 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...