Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od Biljana Tandara
Zanima me moze li Video d.o.o. koji se bavi s izradom web stranica, te ima registrirano niz djelatnosti gdje je između ostalog i video snimanje te montaža videa sklopit ugovor o autorskom djelu s nekom vanjskom osobom (koja nije fotograf tj. snimatelj po zanimanju), te da li ta osoba po narudžbi onda može obavljati djelatnosti snimanja? Npr. vjenčanja... Koja će vjerojatno kasnije završiti na YouTube-u...
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Uuu pitanje iz 2015. :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Domagoj Erol od Domagoj Erol

Čudi me da već netko nije odgovorio na ovo pitanje koje je vrlo jednostavno - odgovor je: da, može! :)

Kao prvo, treba postojati firma i kao drugo treba postojati fizička osoba (poželjno da nije zaposlena u toj firmi) koja odrađuje autorski posao za tu firmu te firma želi platiti autoru (toj osobi) novac kao protučinidbu za njen obavljen autorski posao.

Prije isplate potrebno da firma potpiše s autorom tzv. autorski ugovor za isplatu honorara. Taj ugovor danas može jednostavno za Vas izraditi ovaj web servis koji služi za samostalnu izradu ugovora o stvaranju autorskog djela po narudžbi između pravne i fizičke osobe:

Bitno je da znate i za koje poslove angažirate autore. Nije svaki posao autorski - npr. kopanje kanala nije autorski posao. :) Evo što je autorsko djelo:

"Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter. Bitna obilježja autorskog ugovora su originalnost, kreativnost i subjektivnost."

Ako posao koji netko za Vas radi nije autorsko djelo, onda Vam za takav slučaj preostaje jedino - ugovor o djelu.

Porezni aspekt autorskog ugovora se mijenjao kroz vrijeme, te je prije bio najjeftiniji oblik isplate (osim putem SC ugovora) novca iz firme nekome za obavljanje posla. Provjerite sa svojim knjigovodstvom kolika su sada davanja na autorski honora, a to možete i sami izračunati putem ovog kalkulatora:

Mislim da sam sve odgovorio sad. Sretno!

Domagoj Erol od Domagoj Erol
...a odgovor u 2022. ;)

Slična pitanja

2 odgovora 571 👀
2 odgovora 381 👀
2 odgovora 3.0k 👀
1 odgovor 1.4k 👀
2 odgovora 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...