Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od
Zanima me moze li Video d.o.o. koji se bavi s izradom web stranica, te ima registrirano niz djelatnosti gdje je između ostalog i video snimanje te montaža videa sklopit ugovor o autorskom djelu s nekom vanjskom osobom (koja nije fotograf tj. snimatelj po zanimanju), te da li ta osoba po narudžbi onda može obavljati djelatnosti snimanja? Npr. vjenčanja... Koja će vjerojatno kasnije završiti na YouTube-u...
Domagoj Erol od
Uuu pitanje iz 2015. :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Domagoj Erol od

Čudi me da već netko nije odgovorio na ovo pitanje koje je vrlo jednostavno - odgovor je: da, može! :)

Kao prvo, treba postojati firma i kao drugo treba postojati fizička osoba (poželjno da nije zaposlena u toj firmi) koja odrađuje autorski posao za tu firmu te firma želi platiti autoru (toj osobi) novac kao protučinidbu za njen obavljen autorski posao.

Prije isplate potrebno da firma potpiše s autorom tzv. autorski ugovor za isplatu honorara. Taj ugovor danas može jednostavno za Vas izraditi ovaj web servis koji služi za samostalnu izradu ugovora o stvaranju autorskog djela po narudžbi između pravne i fizičke osobe:

Bitno je da znate i za koje poslove angažirate autore. Nije svaki posao autorski - npr. kopanje kanala nije autorski posao. :) Evo što je autorsko djelo:

"Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter. Bitna obilježja autorskog ugovora su originalnost, kreativnost i subjektivnost."

Ako posao koji netko za Vas radi nije autorsko djelo, onda Vam za takav slučaj preostaje jedino - ugovor o djelu.

Porezni aspekt autorskog ugovora se mijenjao kroz vrijeme, te je prije bio najjeftiniji oblik isplate (osim putem SC ugovora) novca iz firme nekome za obavljanje posla. Provjerite sa svojim knjigovodstvom kolika su sada davanja na autorski honora, a to možete i sami izračunati putem ovog kalkulatora:

Mislim da sam sve odgovorio sad. Sretno!

Domagoj Erol od
...a odgovor u 2022. ;)

Slična pitanja

2 odgovora 594 👀
2 odgovora 388 👀
2 odgovora 3.1k 👀
1 odgovor 1.5k 👀
2 odgovora 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...