742 pregleda
Marija Miljević u rubrici Obrazovanje od Marija Miljević

Mislim da je ovo jedno od vječnih pitanja koji ima različite odgovore gdje skoro svaki pripada u kategoriju - urbanih legendi. ;) Pitam se, smiju li ipak studenti raditi preko ugovora o dijelu ili autorskog ugovora?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

U Hrvatskoj, studenti mogu raditi preko ugovora o djelu ili autorskog ugovora, kao i bilo koji drugi radnik. Ugovor o djelu se koristi kada student radi na određenom projektu ili zadatku, dok se autorski ugovor koristi kada student radi na stvaranju originalnog djela, kao što je knjiga, glazba ili film.

Međutim, studenti koji rade preko ovakvih ugovora moraju se pridržavati propisa o radu, kao i svaki drugi radnik. To uključuje propise o radnom vremenu, odmoru, plaći i sigurnosti na radu. Studenti također moraju biti svjesni da rad preko ovakvih ugovora može utjecati na njihove obveze prema fakultetu ili školi, te da je potrebno dobro razmisliti prije nego se odluče za rad preko ovakvih ugovora.

Studenti također trebaju biti svjesni da rad preko ovakvih ugovora može utjecati na njihove prava na socijalnu sigurnost i radni staž. Preporuča se da se prije potpisivanja ugovora o djelu ili autorskog ugovora posavjetuju sa stručnjakom za radna prava ili pravnim savjetnikom.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...