177 pregleda
Marija Kulin u rubrici Posao od Marija Kulin [Početnik] (2 bodova)
promjena rubrike od Znatko

Kćer bi radila na ugovor o djelu koji nije stalan oblik zaposlenja, prima alimentaciju, a od ugovora o djelu zaradila bi 400 kn neto mjesečno. Je li moguće raditi na ovaj ugovor i primati alimentaciju? Do sad je radila preko student servisa i nije bilo problema

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.4k bodova)

Ugovor o djelu smatra se kao samostalno zanimanje te je zaposlenik putem navedenog ugovora dužan platiti porez, prirez i doprinose.Postoje troškovi koje zaposlenik može prikazati kao porezno priznati izdatak koji će se na kraju godine, odnosno do predaje porezne prijave, obračunati i na temelju toga eventualno umanjiti iznos poreza. 

Roditelj koji plaća alimentaciju sudskim putem može zatražiti umanjenje alimentacije u iznosu u kojem primatelj alimetacije ostvaruje osobni dohodak ( u ovom slučaju 400 KN mjesečno). Naravno, ovisi o roditelju hoće li on to zatražiti ili ne s obzirom da bi troškpovi nastali pokretanjem sudskog postupka lako mogli premašiti iznos za koji bi alimentacija bila umanjena. 

Dakle, pravno postoji osnova za umanjenje alimentacije, ali odluka o tome ovisi isključivo o roditelju koji plaća alimentaciju.

Slična pitanja

2 odgovora 1.6k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...