506 pregleda
Marija Kulin u rubrici Posao od Marija Kulin
promjena rubrike od Znatko

Kćer bi radila na ugovor o djelu koji nije stalan oblik zaposlenja, prima alimentaciju, a od ugovora o djelu zaradila bi 400 kn neto mjesečno. Je li moguće raditi na ovaj ugovor i primati alimentaciju? Do sad je radila preko student servisa i nije bilo problema

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Ugovor o djelu smatra se kao samostalno zanimanje te je zaposlenik putem navedenog ugovora dužan platiti porez, prirez i doprinose.Postoje troškovi koje zaposlenik može prikazati kao porezno priznati izdatak koji će se na kraju godine, odnosno do predaje porezne prijave, obračunati i na temelju toga eventualno umanjiti iznos poreza. 

Roditelj koji plaća alimentaciju sudskim putem može zatražiti umanjenje alimentacije u iznosu u kojem primatelj alimetacije ostvaruje osobni dohodak ( u ovom slučaju 400 KN mjesečno). Naravno, ovisi o roditelju hoće li on to zatražiti ili ne s obzirom da bi troškpovi nastali pokretanjem sudskog postupka lako mogli premašiti iznos za koji bi alimentacija bila umanjena. 

Dakle, pravno postoji osnova za umanjenje alimentacije, ali odluka o tome ovisi isključivo o roditelju koji plaća alimentaciju.

+7 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Da, u principu je moguće raditi na ugovoru o djelu i primati alimentaciju. Alimentacija je novčana naknada koja se plaća od strane roditelja za podršku djetetu, a ne ovisi o tome je li osoba zaposlena ili ne. Međutim, kod određivanja visine alimentacije, sud će uzeti u obzir i prihode osobe koja ih prima.

Ono što bi trebalo biti svjesno je da rad na ugovoru o djelu nije stalan oblik zaposlenja, pa neki pravni i financijski povlastici koji se odnose na stalno zaposlenje neće biti dostupni. Također, postoje razlike u odnosu na rad preko studentskog servisa, kao što su obveze plaćanja poreza i doprinosa, te se preporučuje da se posavjetuje s pravnim stručnjakom ili financijskim savjetnikom kako bi se izbjegle eventualne poteškoće.

Bez obzira na to, važno je biti svjestan da rad na ugovoru o djelu i primanje alimentacije nije nezakonit, ali se preporučuje posavjetovati sa stručnjacima kako bi se izbjegle eventualne poteškoće.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...