293 pregleda
Marija Kulin u rubrici Posao od Marija Kulin (3 bodova)
promjena rubrike od Znatko

Kćer bi radila na ugovor o djelu koji nije stalan oblik zaposlenja, prima alimentaciju, a od ugovora o djelu zaradila bi 400 kn neto mjesečno. Je li moguće raditi na ovaj ugovor i primati alimentaciju? Do sad je radila preko student servisa i nije bilo problema

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.3k bodova)

Ugovor o djelu smatra se kao samostalno zanimanje te je zaposlenik putem navedenog ugovora dužan platiti porez, prirez i doprinose.Postoje troškovi koje zaposlenik može prikazati kao porezno priznati izdatak koji će se na kraju godine, odnosno do predaje porezne prijave, obračunati i na temelju toga eventualno umanjiti iznos poreza. 

Roditelj koji plaća alimentaciju sudskim putem može zatražiti umanjenje alimentacije u iznosu u kojem primatelj alimetacije ostvaruje osobni dohodak ( u ovom slučaju 400 KN mjesečno). Naravno, ovisi o roditelju hoće li on to zatražiti ili ne s obzirom da bi troškpovi nastali pokretanjem sudskog postupka lako mogli premašiti iznos za koji bi alimentacija bila umanjena. 

Dakle, pravno postoji osnova za umanjenje alimentacije, ali odluka o tome ovisi isključivo o roditelju koji plaća alimentaciju.

+6 glasa
Viktor V. od Viktor V. (25.5k bodova)

Da, u principu je moguće raditi na ugovoru o djelu i primati alimentaciju. Alimentacija je novčana naknada koja se plaća od strane roditelja za podršku djetetu, a ne ovisi o tome je li osoba zaposlena ili ne. Međutim, kod određivanja visine alimentacije, sud će uzeti u obzir i prihode osobe koja ih prima.

Ono što bi trebalo biti svjesno je da rad na ugovoru o djelu nije stalan oblik zaposlenja, pa neki pravni i financijski povlastici koji se odnose na stalno zaposlenje neće biti dostupni. Također, postoje razlike u odnosu na rad preko studentskog servisa, kao što su obveze plaćanja poreza i doprinosa, te se preporučuje da se posavjetuje s pravnim stručnjakom ili financijskim savjetnikom kako bi se izbjegle eventualne poteškoće.

Bez obzira na to, važno je biti svjestan da rad na ugovoru o djelu i primanje alimentacije nije nezakonit, ali se preporučuje posavjetovati sa stručnjacima kako bi se izbjegle eventualne poteškoće.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Sandra Vukov 16.10.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Sandra Vukov (19.0k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...