1.3k pregleda
Marina Baričanec u rubrici Pravo od Marina Baričanec
promjena rubrike od Znatko

Često puta se susrećemo sa pravnim terminom fiktivan, prividan ili simulirani pravni posao te pri tome ne znamo koja su to obilježja fiktivnog pravnog posla, odnosno ugovora. Kako prepoznati prividan, simulirani iliti fiktivan ugovor?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić
Da bi neki ugovor bia valjan potrebno je da je sklopljen sa suglasnoscu zelja ugovornih strana. Ako to nije slucaj tada se radi o ugovoru koji nije sklopljen u skladu sa stranackim voljama. Ako je jos tom progodom bilo prijetnji, zabluda, prevara, ugovornik u cijem interesu nije ugovor moze zatraziti ponistenje ugovora.

Prividni ugovor je onaj ugovor koji je sklopljen bez suglasnosti ugovornih strana, nego je nasta radi toga sto su obe strane imale interes u sklapanju ugovora pa se radi privid sklapanja ugovora. Prividni ugovori najcesce se rade prema trecoj strani, dakle nemaju nikakve posljedice na stranke koje su ga potpisale vec je on tu samo kako bi se prezentirao prema trecoj strani kako bi se dobia privid njihove suglasnosti i kako bi dosli u sto bolji polozaj da potpisu ugovor kakav bi htjeli.

Radi zloupotrebe prividnih ugovora se moze kazneno odgovarat, tipa ako se prodaje zemlja ciji si vlasnik preko fiktivnog ugovora...

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...