904 pregleda
Znatkica u rubrici Poslovanje od Znatkica (5.3k bodova)

Kako napraviti dobro skeniranje (scan) ugovora? Pod dobro mislim da kada se skenirani ugovor pošalje na e-mail i druga strana može dobro vidjeti ugovor i potpise i žig (pečat), te ga štampati na printeru i potpisati.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.8k bodova)

Prvo što bi nam na pamet palo kod skeniranja bilokakvog dokumenta, pa tako u ugovora je upravo- skener. Postoje mnogi pisači koji su ujedno i skeneri, bilo da su prilagođeni kućnoj upotrebi ili onoj u uredu. Stvar kod skeniranja na skenerima je jednostavna; što kvalitetniji skener, to bolje skeniran dokument. Bitno je samo da dokument centrirate na predviđenom mjestu na uređaju te ga dobro zaklopite jer će prisutnost bilokakve svjetlosti smanjiti kvalitetu skena dokumenta. Ako ne posjedujete skener ili nemate kvalitetan skener kod kuće/na poslu, možete otići do najbliže fotokopiranonice gdje, u većini slučajeva, možete očekivati kvalitetu.

Još jedna opcija su aplikacije za skeniranje dokumenata. Neki pametni uređaji već sami po sebi imaju opciju skeniranja dokumenta te mogu iz prve ruke reći da je opcija skeniranja na takvim uređajima i više nego zadovoljavajuća. Svakako možete skinuti i aplikacije čija je svrha upravo skeniranje dokumenata. U ovom slučaju, jedino što vam treba je mirna ruka. 

+7 glasa
Znatko od Znatko (6.5k bodova)
uređen od Znatko
Da ugovor ne bi bio skeniran u lošijoj kvaliteti u kojoj se dijelovi ugovora tj. teksta ne vide dovoljno čisto bitno je imati ne samo dobar skener, već i softverski treba biti podešen skener da skenira u većoj rezoluciji rezoluciji. Što je veća rezolucija skeniranja to je kvaliteta čitljivosti skeniranog tj. digitaliziranog ugovora bolja.

No, za crno-bijeli dokument kao što je svaki ugovor optimalna rezolucija skeniranja je 300 dpi (eng. dots per inch). Skenirani ugovor neće ništa više biti čitljiviji ako se skenira sa npr. 2400 dpi, ali će biti mutniji ako se skenira sa npr. 150 dpi.

Ako vidite da je skenirani zapis imalo mutan i nejasan za čitanje na ekranu (nakon skeniranja), probajte ponovo napraviti skeniranje ugovora ali ovaj puta u većoj kvaliteti tj. većoj rezoluciji skeniranja (optimalno 300 dpi).

Na kraju, prije slanja na email, skenirani ugovor pohranite u PNG formatu slike (ne GIF ili JPG) da se ne izgubi kroz kompresiju ili dodatnu digitalizaciju već dobivena kvaliteta kod skeniranja. Ako znate što radite, može i PDF dokument.

Takva iskustva oko skeniranja u rezoluciji od 300 dpi imamo sa višegodišnjim poslovnim partnerima i klijentima te nemamo problema sa čitljivosti ili printanjem takvih digitaliziranih dokumenata.

Slična pitanja

1 odgovor
Marinko Zadro 22.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Marinko Zadro (7.8k bodova)
1 odgovor
Marina Baričanec 28.09.2016. pitanje u rubrici Pravo od Marina Baričanec (4.7k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatkica 18.12.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Znatkica (5.3k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...