9.4k pregleda
Marinko Zadro u rubrici Poslovanje od Marinko Zadro
Zanime me zašto se koriste ta tri različita pojam - štambilj, pečat i žig. Koja je to razlika između štambilja, pečata i žiga?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako osnovati tvrtku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Marina Božan od Marina Božan
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

ŠTAMBILJ, PEČAT i ŽIG - to su 3 riječi koje imaju isto ali i zasebno značenje!

  • Štambilj se koristi uglavnom kao oznaka autentičnosti nekog dokumenta. Štambilj je pomoćno tehničko sredstvo, koje služi da se ne bi morale ponavljati neke tipične stvari i nije “služben” u smislu pečata.
  • Žig (eng. trademark) je isključivo pravo priznato za znak koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u gospodarskom prometu. Ime, logotip, amblem, etiketa ili druga razlikovna obilježja proizvoda i/ili usluge moguće je zaštititi žigom. Žig se u većini zemalja stječe registracijom na temelju ispitivanja koje obavlja odgovarajuće nadležno tijelo, a u Republici Hrvatskoj je to Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

  • Pečat je službeni potpis tvrtke tj. društva. Pečat je u svojoj osnovi služben i bez njega nijedan dokument nema pravnu vrijednost. U današnje vrijeme pečat se koristi za oznaku ovjere vjerodostojnosti odnosno autentičnosti nekog dokumenta. 

Od čega se radi pečati?

Pečati u ovom smislu se prave od gravure u gumi (rijeđe s polimerima), gdje se mogu urezati i vrlo sitna slova i simboli. Praktični su jer je drška izađena od plastike a u samom pečatu nalazi se mali jastučić natopljen tintom.

Boja otiska (tinte) se može odabrati - ljubičasti, crveni, plavi, zeleni ili crni otisak. Takvi pečati su vrlo jednostavni za korištenje i daju izvrstan otisak.

Što je vodeni žig?

Vodeni žig je utisnuta oznaka na ili u papiru. Koristi se kod štampanja novčanica, putovnicama, kao i kod štampanja poštanskih marki kako bi se tiskovine zaštitile od mogućeg krivotvorenja. Vodeni žig je dizajniran tako da se vidi samo pod određenim kutem gledanja.

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
2 odgovora
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...