Koja je razlika između štambilja, pečata i žiga?

3,472 pogleda
Marinko Zadro pitano 22.09.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
Zanime me zašto se koriste ta tri različita pojam - štambilj, pečat i žig. Koja je to razlika između štambilja, pečata i žiga?
related to an answer for: Kako osnovati tvrtku?

1 odgovor

+3 glasova
Marina Božan odgovoreno 27.09.2016. od korisnika Marina Božan Aktivan (706 bodova)
selected 28.09.2016. od korisnika Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor

ŠTAMBILJ, PEČAT i ŽIG - to su 3 riječi koje imaju isto ali i zasebno značenje!

  • Štambilj se koristi uglavnom kao oznaka autentičnosti nekog dokumenta. Štambilj je pomoćno tehničko sredstvo, koje služi da se ne bi morale ponavljati neke tipične stvari i nije “služben” u smislu pečata.
  • Žig (eng. trademark) je isključivo pravo priznato za znak koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u gospodarskom prometu. Ime, logotip, amblem, etiketa ili druga razlikovna obilježja proizvoda i/ili usluge moguće je zaštititi žigom. Žig se u većini zemalja stječe registracijom na temelju ispitivanja koje obavlja odgovarajuće nadležno tijelo, a u Republici Hrvatskoj je to Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

  • Pečat je službeni potpis tvrtke tj. društva. Pečat je u svojoj osnovi služben i bez njega nijedan dokument nema pravnu vrijednost. U današnje vrijeme pečat se koristi za oznaku ovjere vjerodostojnosti odnosno autentičnosti nekog dokumenta. 

Od čega se radi pečati?

Pečati u ovom smislu se prave od gravure u gumi (rijeđe s polimerima), gdje se mogu urezati i vrlo sitna slova i simboli. Praktični su jer je drška izađena od plastike a u samom pečatu nalazi se mali jastučić natopljen tintom.

Boja otiska (tinte) se može odabrati - ljubičasti, crveni, plavi, zeleni ili crni otisak. Takvi pečati su vrlo jednostavni za korištenje i daju izvrstan otisak.

Što je vodeni žig?

Vodeni žig je utisnuta oznaka na ili u papiru. Koristi se kod štampanja novčanica, putovnicama, kao i kod štampanja poštanskih marki kako bi se tiskovine zaštitile od mogućeg krivotvorenja. Vodeni žig je dizajniran tako da se vidi samo pod određenim kutem gledanja.

Slična pitanja

1 odgovor 241 pogleda
1 odgovor 195 pogleda
1 odgovor 738 pogleda
1 odgovor 1,465 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...