Nino Marić u rubrici Web Dizajn od

Na području web dizajna, izrade web stranica... Što razlikuje, a što čini sličnima pojmove UX dizajn i UI dizajn?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+21 glasa
Tamara Mađer od

UX dizajn

Fokus je na unaprjeđivanju dizajna na temelju korisničkog iskustva. Teže poboljšanju korisničkog doživljaja u svrhu lakšeg rada ili bržeg pronalaska željene informacije na stranici.

UI dizajn

Fokus je na vizualnosti s elementima koji su pristupačni i razumljivi. Njihov posao su svi vizualni elementi, animacije i interakcije.

Zaključak

UI dizajner je odgovoran za način predstavljanja proizvoda korisniku. Bira font, veličinu slova, razvija gumbe, priprema izgleda. Dok UX dizajner osmišljava izgled stranice i aplikacije, odnosno olakšava razlučivanje proizvoda uz minimalan trud korisnika. Vrlo često obje vrste posla obavlja jedna osoba-UI/UX dizajner.

+9 glasa
Viktor Viljac od

UX dizajn (User Experience Design) i UI dizajn (User Interface Design) su dvije ključne komponente u izradi kvalitetnih web stranica i drugih digitalnih proizvoda.

UX dizajn se fokusira na korisničko iskustvo, odnosno na to kako korisnik doživljava i koristi proizvod. UX dizajneri istražuju i analiziraju ponašanje korisnika kako bi razumjeli njihove potrebe i ciljeve, te zatim koriste tu informaciju kako bi kreirali intuitivan i ugodan doživljaj korisničkog sučelja. Ključni aspekti UX dizajna uključuju organizaciju sadržaja, navigaciju, funkcionalnost i kvalitetu korisničkog iskustva.

UI dizajn se odnosi na sam izgled korisničkog sučelja, uključujući elemente kao što su boje, tipografija, ikone, slike, animacije i ostale vizualne komponente koje čine web stranicu ili digitalni proizvod. UI dizajneri također koriste pravila i smjernice dizajna kako bi stvorili konzistentan i privlačan vizualni identitet proizvoda.

Dakle, UX dizajn i UI dizajn su slični u smislu da se oba bave stvaranjem kvalitetnog korisničkog iskustva, ali razlika je u tome što se UX dizajn fokusira na funkcionalnost i korisničko iskustvo, dok se UI dizajn fokusira na izgled i estetiku korisničkog sučelja. Obje komponente su ključne u izradi uspješnih web stranica i digitalnih proizvoda, te su često nerazdvojne u procesu dizajniranja.

Slična pitanja

1 odgovor 504 👀
1 odgovor 920 👀
1 odgovor 27.7k 👀
1 odgovor 2.7k 👀
4 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
3 odgovora 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...