Sandra Vukov u rubrici Odnosi i veze od Sandra Vukov
promjena rubrike od Znatkica
Koja je razlika između zaručničkog i vjenčanog prstena? Ako je zaručnički prsten vrijedan (dijamant npr) da li ga je moguće ostaviti i oba dva nositi na prstu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+20 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor

Zaručnički prsten žena nosi prije vjenčanog. Na njemu se većinom nalazi jedan ili više dragih kamenja na gornjoj strani prstena. On predstavlja obećanje, nagoviješta zajednički zivot i brak koji dolazi. 

Vjenčani prsten većinom je jednostavnijeg izgleda i najčešće nema dragih kamenja na sebi.On je simbol vječnosti i vječne ljubavi. Vjenčani prsten se stavlja na ruku na obredu vjenčanja i nosi se do kraja života.

Mogu li se nakon vjenčanja nositi oba dva? Naravno! Vjenčani prsten se uvijek nosi, međutim, ukoliko žena želi, nema nikakvog razloga da ne nosi i zaručnički, To je potpuno osobna odluka i ovisi o preferencijama žene. 

Svaki narod ima svoju kulturu i tradiciju. U hrvatskoj je tradicija da se vjenčani prsten nosi na prstenjaku lijeve ruke. Zaručnički prsten se također nosi na lijevom prstenjaku, međutim neke žene nakon vjenčanja zaručnički prsten premještaju na desnu ruku. Međutim, ukoliko se stil i izgled zaručničkog i vjenčanog prstena podudaraju, nema razloga zašto ih nebi oba dva nosila zajedno na jednoj ruci.

 

Izvori: https://princeza.hr/2019/09/19/zarucnicki-prsten-vs-vjencani-prsten-trebas-li-oba/

           http://vjencanja.story.hr/moda/nakit/mogu-li-na-istom-prstu-nositi-zarucnicki-i-vjencani-prsten/   

+16 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Zaručnički prsten najčešće na samom vrhu ima kamen, dok je vjenčani prsten ravan i bez kamena.

U našoj se kulturi zaručnički prsten nosi na desnoj ruci, dok se vjenčani prsten stavlja na lijevu.

Zaručnički prsten označava pripremu na zajednički život, a vjenčani je prsten simbol vječne ljubavi.

Odluka o nošenju oba prstena ovisi o osobi. Nositi samo jedan prsten znači imati manje brige o gubljenju skupog nakita i manje problema oko razmišljanja odgovaraju li estetski oba prstena zajedno.
+14 glasa
Lara Tić od Lara Tić

Zaručnički prsten je onaj kojeg muškarac pokloni ženi kada ju zaprosi. Taj prsten može biti dizajna po izboru, s ili bez dragog kamenja, zlatni ili srebrni... Žena taj prsten nosi sve do dana svadbe (tradicionalno, ali ga ne mora nositi). Razlika je u tome da ovaj prsten posjeduje isključivo žena tj strana koja je zaprošena.

Vjenčano prstenje je ono koje si na ceremoniji vjenčanja supružnici međusobno stavljaju na prste kada izriču zavjete. Ovo prstenje se najčešće kupuje u paru kako bi njihovi dizajni bili isti ili barem na neki način povezani, s obzirom na to da oni simboliziraju povezanost muškarca i žene u braku. Iz tog razloga bi se oni trebali nositi do kraja života ili dokle god taj brak potraje (u slučaju rastave se skida).

Nošenje zaručničkog i vjenčanog prstenja je stvar izbora. Ako se ženi baš jako sviđa njezin zaručnički prsten, naravno da ga može nositi uz svoj vjenčani. Oni su simboli zajednice između muškarca i žene i tradicionalno su samo žene nosile vjenčano prstenje, međutim ne postoji pravilo koje brani nošenje oboje istovremeno.

 

Slična pitanja

1 odgovor 2.8k 👀
1 odgovor 2.5k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 1.0k 👀
1 odgovor 787 👀
2 odgovora 717 👀
1 odgovor 443 👀
1 odgovor 482 👀
1 odgovor 2.3k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...