168 pregleda
Sandra u rubrici Hrana i piće od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Koja je razlika između bijelih i smeđih jaja? Da li ih nese ista koka? Koja su zdravija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.9k bodova)
odabran od Sandra
 
Najbolji odgovor

Bijela i smeđa jaja su, nutricionistički gledano, sasvim ista. Konkretnije, i jedna i druga jaja sadrže šest grama proteina i veliku količinu vitamina B. Također, i bijela i smeđa jaja imaju oko 70 kalorija. 

Nutricionistica Alexandra Caspero objasnila je kako razlika leži u tome što kokoši bijelog perja nesu bijela jaja, dok kokoši smeđeg perja nesu smeđa jaja. Budući da je proizvodnja smeđih jaja skuplja, njihova je cijena viša. Upravo u cijeni leži drugi razlika. Naime, smeđe su kokoši veće od bijelih, a potražnja za većom količinom hrane sa sobom nosi dodatne troškove uzgajivačima smeđih kokoši. 

O kvaliteti jaja, a samim time i o tome jesu li zdrava ili ne, ne treba prosuđivati na temelju boje. Zdrava su jaja koja nesu kokoši iz slobodnog uzgoja. Takve se kokoši ne hrane ničime što je tretirano pesticidima ili antibioticima, već često imaju pristup hrani na otvorenom. Kako poljoprivrednici hrane nesilice (bilo bijele, bilo smeđe) direktno utječe na kvalitetu jaja, a samim time i na zdravlje nas koji ta jaja konzumiramo.

Slična pitanja

2 odgovora 321 pregleda
1 odgovor 1.0k pregleda
1 odgovor 235 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...