280 pregleda
Sandra u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra [Ekstraktivan] (8.1k bodova)
Koja je razlika između Parkinsonove i Alzheimerove bolesti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.3k bodova)
odabran od Sandra
 
Najbolji odgovor
Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije. Karakteristično za AB je postepeno pojavljivanje simptoma, a s vremenom se situacija pogoršava zbog sve većeg propadanja moždane kore. Osoba oboljela od Alzheimerove bolesti ima smetnje u kognitivnim i psihičkom funkcioniranju, kao i u svakodnevnim aktivnostima, što doprinosi smanjenoj kvaliteti života. Neki od simptoma jesu zaboravljanje nedavnih događaja, zametanje stvari, dezorijentacija u vremenu, neraspoznavanje bliskih osoba, nerazumljiv i otežan govor, poteškoće u odijevanju, raspolaganju novcem, uznemirenost, promjena ciklusa spavanja...

Parkinsonovu bolest karakterizira drhtanje (tremor), usporeno kretanje, ukočenost i netipično držanje tijela. Ako se ukočenost ne tretira lijekovima, uvijek će biti prisutna pa može izazvati bol. Tremor se uvijek povezuje s PB, no najčešće samo mali postotak oboljelih osjeća tremor, dok sporost pokreta uključuje teškoće pri skretanju, naglu smrznutost koja otežava izvođenje drugo pokreta, slabu ravnotežu i kratke, nespretne korake. Demencija se, u Parkinsonovoj bolesti, može pojaviti kao sekundarno stanje, uz poremećaje u spavanju, probleme u probavnom sustavu, disanju i gutanju.

Dakle, ključna razlika između ove dvije bolesti je područje koje one obuhvaćaju- Alzheimerova bolest pogađa kognitivno i fizičko funkcioniranje, dok Parkinsonova bolest najčešće ostavlja tragove na fizičkom funkcioniranju, iako se uzrok bolesti nalazi u području mozga.

Slična pitanja

2 odgovora 289 pregleda
1 odgovor 970 pregleda
1 odgovor 209 pregleda
1 odgovor 152 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.3k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...