7.0k pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek
Koja je razlika između rehabilitacije i habilitacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Iva Murat od Iva Murat
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor

Habilitacija podrazumijeva sve ono što pomaže osobama s invaliditetom da normalno funkcioniraju. U medicinskom smislu, to mogu biti različita pomagala poput invalidskih kolica, štaka, hodalice, ortopedskih cipela... No, osim medicinskih pomagala habilitacija obuhvaća i druge oblike pomoći. To su primjerice financijska pomoć države koju neke osobe s invaliditetom primaju. Zatim, olakšan upis u srednje škole i fakultete, prednost pri zapošljavanju i sl. Sportovi za osobe s invaliditetom također bi spadali u habilitaciju. Dakle to su svi oni postupci koji osobama s invaliditetom pomažu u prilagodbi i svakodnevnom funkcioniranju.

Rehabilitacija pak podrazumijeva ponovno stjecanje vještina i sposobnosti koje su osobe izgubile npr. zbog nesreće. Rehabilitacija, osim medicinske, može biti psihološka, obrazovna, profesionalna i socijalna. 

 

Izvor https://hr.esperantotv.net/koja-je-razlika-izmedju-habilitacije-i-rehabilitacije

+11 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov

Rehabilitacija je proces pomaganja osobi koja je pretrpjela bolest ili ozljedu na obnovi izgubljene vještine i tako ponovno postigne maksimalnu samodostatnost. Npr. rehabilitacijski posao nakon moždanog udara može pomoći pacijentu da hoda i ponovno jasno govori. Tri glavne vrste rehabilitacijske terapije su: radna, tjelesna i govorna. Svaki oblik rehabilitacija ima jedinstvenu svrhu pomažući osobi da postigne potpuni oporavak, ali svi dijele krajnji cilj pomoći pacijentu da se vrati zdravom i aktivnom načinu života. Habilitacija se odnosi na postupak usmjeren na pomaganje osobama s invaliditetom da steknu, zadrže ili poboljšaju vještine i funkcioniranje za svakodnevni život. Takva terapija uključuje: fizikalnu, profesionalnu i govorno-jezičnu terapiju, razne tretmane povezane s upravljanjem boli, te audiološke i druge usluge koje se nude u bolnici.

 

 

+1 glas
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Habilitacija je usvajanje nekih vještina ili obrasca ponašanja koji nikada kod osobe nisu postojali a rehabilitacija jeste povratak tih obrazaca ponašanja radnih navika i sposobnosti koje osoba ranije imala ako govorimo o psihološkoj i edukacijskoj habilitaciji i rehabilitaciji u sudskoj praksi postoji rehabilitacija a to je povratak na ponovno neko suđenje predmeta kada bi tu postojao termin habilitacije to je zapravo suđenje na osnovu nekog predmeta i to po prvi put

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...