Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od
Koja je razlika između srčanog i moždanog udara?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+13 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor
SRČANI UDAR MOŽDANI UDAR
poremećaj u cirkulaciji do srca poremećaj u cirkulaciji do mozga
disfunkcija krvožilnog sustava (oštećenje ili začepljenje krvnih žila) disfunkcija krvožilnog sustava (tromboza, krvarenje ili vaskularni spazam)
jaka bol u grudima, gubljenje daha, nagli osjećaj mučnine, potreba za povraćanjem oduzetost jedne strane tijela, teškoće u govoru, zamućen vid, vrtoglavica, zbunjenost
pravilna prehrana, šetnje, manje soli i šećera, fizička aktivnost pravilna prehrana i fizička aktivnost
hospitalizacija na intenzivnoj na kardiološkom odjelu (tijekom akutnog razdoblja) liječenje potrebno započeti u prva 3 sata nakon pojave simptoma
izrazito teško patološko stanje izrazito teško patološko stanje
zahvaća bilo koji organ ili srčani mišić oštećenje mozga
  može dovesti do invalidnosti

 

+12 glasa
Lara Tić od

Srčani i moždani udar imaju sličan uzrok, a to je zbog smetnji u protoku (cirkulaciji) krvi i kisika do ova dva organa.

Srčani udar (infarkt) se događa kada se prekine dotok kisika u srce. Ono se događa kada se arterija (ili više njih) sužavaju te se na kraju desi začepljenje koje je uzrok infarkta. Sužavanje arterija mogu uzrokovati razni čimbenici, kao što je kolesterol. Također uzrok infarkta može biti i grč arterije, koji je nepravilnost u radu arterije i nije ga moguće predvidjeti.
Neki simptomi srčanog udara su: pritisak u sredini prsa (kao da vam je iznenada postavljena ogromna težina), ista takva bol koja se proširuje u ostatak tijela (ramena, vrat, ruke, čeljust), iznenadna tjeskoba i izražen strah u smrti i znojenje.

Moždani udar ima dva uzroka: ugrušak u arteriji ili puknuće arterije. Kada nastane ugrušak i doputuje do arterije koja opskrbljuje mozak kisikom, on začepljuje arteriju i prekida dotok krvi u mozak. Ako se ne reagira na vrijeme (odmah), taj dio mozga će prestati s radom i na taj način nastaje oštećenje. Kada prićamo o puknuću krvne žile, ona pukne u mozgu te se tako krv izlijeva i na taj način uzrokuje oštećenje u mozgu. 
Neki od simptoma moždanog udara su: utrnulost/oduzetost jedne strane lica, ruke ili noge, nerazumljiv govor ili poteškoće s govorom, zamagljivanje/gubitak vida na jednom oku, nagla intenzivna glavobolja i povraćanje, vrtoglavica i nemogućnost ravnog hodanja.

+10 glasa
Pavo Lasić od

Srčani udar je kada se jedna od glavnih srčanih arterija začepi, što automatski srce ima manji dotok krvi. Uzrok može biti da se stvori nakupljivanje plaka koja zatim dovodi do krvnih ugrušaka, koja pritom zaustavlja dotok krvi. Srčani udar može dovesti do smrti ako je i srednje jak.

S druge strane imamo Moždani udar koji također ima veze sa protokom krvi, ali on se ne događa na srcu, nego na mozgu.

On može biti:

 • Hemoragijski--> događa se kada pukne krvna žila te se tako mozak ošteti
 • Ishemijski--> ugrušak krvi začepljuje dotok krvi prema mozgu, sto znaci ako određeni dio mozga nema dovoljno krvi ili ga uopće nema, taj dio mozga odumire te nema vise nikakvu funkciju.
+10 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko

I srčani i moždani udar javljaju se iznenadno i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. 

Oba udara proizlaze iz nedostatka protoka krvi u kritične dijelove tijela: moždani udar je uzrokovan blokadom protoka krvi u mozgu, dok je srčani uzrokovan blokadom protoka krvi u srcu. Tretmani prve pomoći za obje hitne situacije se razlikuju. Poduzimanje trenutnih i brzih mjera može donijeti preživljavanje i oporavak pacijenta ili ozbiljnu štetu, pa čak i smrt pacijenta.

Moždani udar nastaje kada je onemogućen protok krvi kroz mozak. Ovaj je poremećaj obično uzrokovan blokadom ili puknućem krvne žile u mozgu i u oba slučaja dolazi do sprječavanja hranjenja moždanog tkiva kisikom. Ako se to dogodi, stanice mozga izgladnjele kisikom počinju brzo umirati tako da je trenutno liječenje vitalno za šanse pacijenta za oporavak. 

Simptomi moždanog udara:

 • neočekivana vrtoglavica ili gubitak ravnoteže što otežava hodanje ili dr. tjelesne aktivnosti
 • slabost ili utrnulost udova ili lica (često samo na jednoj strani tijela)
 • jaka glavobolja
 • neobična zamućenost na jednom ili na oba oka
 • poteškoće u govoru

Srčani udar nastaje kada je protok krvi do srca onemogućen, što uzrokuje ozbiljno oštećenje srčanog mišića. Većina srčanih udara je uzrokovana bolešću koronarnih arterija, stanjem koje se javlja kada se plak nakuplja u arterijama. Plak s vremenom ograničava protok krvi, što prisiljava srce da radi jače što može dovesti do oštećenja ili zatajenja srčanih mišića. Slično u slučaju moždanog udara s moždanim stanicama, kada srce ne prima kisik, počinje umirati. Ponovno pokretanje protoka krvi i kisika presudno je za sprječavanje daljnjeg oštećenja srca. 

Simptomi srčanog udara:

 • bol ili stezanje u prsima
 • neobjašnjiva bol u ruci ili ramenima
 • bol u leđima, vratu ili čeljusti
 • kratkoća daha
 • slabost, vrtoglavica ili nesvjestica
 • umor, mučnina, povraćanje

Izvor: https://www.tricitymed.org/2018/06/what-is-the-difference-between-a-stroke-and-a-heart-attack/#:~:text=Both%20result%20from%20a%20lack,blood%20flow%20to%20the%20heart.

Slična pitanja

1 odgovor 2.5k 👀
7 odgovora 873 👀
1 odgovor 2.6k 👀
4 odgovora 1.0k 👀
3 odgovora 718 👀
2 odgovora 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...