615 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Koja je baš razlika između opće i lokalne anestezije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+7 glasa
Dora Biškup od Dora Biškup (1.5k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Anestezija je medicinski postupak koji se koristi u svrhu blokiranja pacijentove svijesti o boli tijekom nekog zahvata.  

 Postoje dvije različite vrste anestezije:

  1. Opća anestezija stavlja pacijenta u duboki san, a predviđen je i ventilator koji će pacijentu osigurati zrak tijekom postupka. Prema načinu unosa anestetika u tijelo, opća anestezija može biti inhalacijska, intravenska ili rektalna. Podrazumijeva postupno smanjivanje funkcija središnjeg živčanog sustava koje uzrokuje najprije gubitak svijesti, zatim neosjetljivost na bol (analgezija), gubitak sjećanja na operaciju (amnezija), i na kraju mišićnu relaksaciju.
    Nuspojave opće anestezije mogu uključivati: mučninu i povraćanje u prvih nekoliko sati ili dana nakon operacije, upalu grla zbog cijevi koja se stavlja u grlo kako bi imali dotok zraka, postoperativni delirij, tj. zbunjenost kod povratka svijesti nakon operacije, bolove u mišićima i prehladu i drhtanje (hipotermiju).
     
  2. Lokalna anestezija koristi se za male postupke, poput uklanjanja madeža, i podrazumijeva neosjetljivost na bol samo jednog dijela tijela gdje se odvija zahvat. Tijekom postupka pacijent najčešće ostaje budan, iako liječnik može pružiti sedativ koji će pomoći pacijentu da se opusti. Lokalna anestezija, prema načinu i mjestu primjene anestetika, može biti površinska, anestezija središnjeg živčanog sustava, regionalni ili centralni blok. 
    Ovo je tip anestezije za koji postoji najmanja vjerojatnost da izazove nuspojave, a sve nuspojave koje se pojave obično su manje. To je najčešće jednokratna injekcija lijeka koji blokira osjet samo male površine, pa se jedino može osjetiti bol ili svrbež tamo gdje su ubrizgani lijekovi.

Izvor: http://www.kbco.hr/klinika/informacije-za-bolesnike/

+5 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić (14.6k bodova)
Opca anestezija te uspava potpuno i nisi svjestan nicega oko sebe, probudis se kad operacija zavrsi i ka da nista nije bilo. Stanje u koje tijelo dolazi kod opce anestezije se vise moze opisat kao stanje nesvjesti nego sna, te se koristi kod invazivnijih operacija.

Lokalna anestezija je primjena anestetika lokalno na odereno podrucje te se koristi kod jednostavnijih zahvata. Kod lokalne anestezije pacijent ostaje budan i svjestan je svego oko sebe, ali zbog upotrebe anestetika ne osjeca nikakvu bol.
+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (16.5k bodova)
prikazano od Znatko

Anestezija je način kontrole boli pomoću anestetičkih lijekova. Anestetici se koriste za omamljivanje određenog područja tijela (lokalna i regionalna) ili za uzrokovanje toga da osoba ostane bez svijesti i da ju ne boli tijekom postupka kao što je operacija (opća anestezija).

Lokalna anestezija otupi samo malu površinu tkiva na kojoj se treba obaviti manji zahvat.

Regionalna anestezija umrtvljuje veći (ali i dalje ograničavajući) dio tijela i ne dovodi osobu u nesvijest. Ponekad se dodaju lijekovi koji pomažu pacijentu da se opusti ili zaspi. Primjeri su epinalna i epiduralna anestezija. 

Opća anestezija utječe na na cijelo tijelo i onesvješćuje pacijenta. Pacijent je dakle u potpunosti bez svijesti i ne osjeća bol zbog operacije ili zahvata, Lijekovi za opću anesteziju se mogu ubrizgati u venu ili udisati. 

Vrsta anestezije koja se koristi ovisi o postupku i zdravlju, dobi i sklonostima osobe. Naravno, obično teže i duže operacije zahtijevaju opću anesteziju. 

Izvor: https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=stg124289&

+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.6k bodova)
Lokalna anestezija općenito se smatra vrlo sigurnom. Za manje kirurške zahvate lokalna je sigurnija od opće anestezije. Takvi anestetici se koriste za omamljivanje određenog područja tijela ili za izazivanje nesvijesti i bez bolova tijekom postupka kao što je operacija (opća anestezija). Lokalna anestezija otupljuje samo malu površinu tkiva na kojoj je potrebno izvesti manji postupak. Vremensko trajanje lokalnog anestetika ovisi o tome koja je vrsta anestetika korištena. Obično traje otprilike 4 do 6 sati. U tom razdoblju pripazite da ne ozlijedite područje koje je otupjelo jer možda nećete osjetiti nikakvu štetu.
+3 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić (4.3k bodova)

Postoji nekoliko vrsta anstezija, to su: opća, regionalna, lokalna i sedacija. 

Kada govorimo o općoj anasteziji to obično podrazumijeva neki veći zahvat na tijelu. Predhodno je potrebno izvršiti niz pregleda kako bi se utvrdila spremnost tijela na zahvat. Po dolasku u operacijsku salu pacijentu se prate svi vitalni znakovi što uključuje rad srca, tlak i disanje. Anastetik se može dati intravenozno i inhalacijski. Nakon opće anastezije tj. nakon što se cijelo tijelo uspava, potrebno je par sati da pacijent dođe k svijesti. Prilikom buđenja može doći do mučnine, vrtoglavice i povraćanja.

Lokalna anastezija je tip anastezije koji se primjenjuje kod manjih zahvata npr. vađenje zuba. Anastetik umrtvi živce koji se nalaze u okolnom području, pacijent je svijestan okoline, ali bez osjećaja boli na mjestu primjene anastetika. Trajanje anastezije ovisi o zahvatu, ali već nakon nekoliko sati popušta. Obično nema nuspojava. 

+3 glasa
Lara Tić od Lara Tić (5.1k bodova)

Opća anestezija se daje pacijentima za teže operacije koje iziskuju puno vremena i bile bi vrlo traumatične za pacijenta. Onafunkcionira na način da pacijenta uspava te mu oduzme sva osjetila na određeno vrijeme. Dakle, pacijent spava i ne osjeća bol. Takve anestezije se smatraju opasnima za one koji su u rizičnoj skupini (većinom starije osobe) zato što postoji šansa da se neće iz nje moći probuditi.

Lokalna anestezija se daje injekcijom na mjesto operacije npr. ako pacijentu treba šivanje neke otvorene rane. Ona se da direktno na mjesto gdje je rana, i može biti vrlo neugodna par trenutaka. Djeluje na način da taj dio tijela gdje je ona ubrizgana odumre kako pacijent ne bi osjetio bol. Međutim, kako je budan i sva druga osjetila mu rade, i dalje je moguće da pri šivanju osjeti zatezanje i osjeti nelagodu.

Slična pitanja

2 odgovora
Ivana Basar 04.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
4 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
4 odgovora
Marinko Zadro 22.09.2016. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Marinko Zadro (7.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...