Marinko Zadro u rubrici Zdravlje i medicina od
Ima li razlike između prehlade i gripe?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+15 glasa
Marina Božan od

Gripa i prehlada nisu ista bolest. Većina odraslih ljudi zna da su to različite bolesti. No mali broj ih znaju razlikovati. 

Obje jesu bolesti dišnog sustava, te spadaju pod zarazne bolesti. Još se nazivaju i infekcije gornjeg dišnog sustava.

  1. Što je prehlada? Prehlada je infekcija gornjega dišnog sustava, uzrokovana virusima, najčešće blagog tijeka u trajanju oko tjedan dana. Vodeći je razlog posjeta liječniku opće medicine i izostanaka s posla i iz škole. Prehlade su najčešće kod djece.
  2. Što je to gripa? Gripa je teška, a nekad i pogibeljna bolest zbog brojnih i raznovrsnih komplikacija. Ona može biti prouzročena samim virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, te zajedničkim djelovanjem i virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u samom gornjem dišnom sustavu (upale uha i sinusa, te pneumonije), no nekada mogu biti zahvaćeni i (svi) drugi organski sustavi.

 

 

+14 glasa
Lucija Vlaović od
Iako postoje sličnosti između gripe i prehlade, to su dvije potpuno različite bolesti koje ne treba miješati.

Sličnosti između gripe i prehlade:
1) uzročnici obje bolesti su virusi- za prehladu to je rinovirus, a za gripu su to virusi iz porodice 'Orthomyxoviridae'
2) obje bolesti napadaju dišni sustav
3) slažu se u nekim simptomima, a to su: kašalj, začepljen nos i iscjedak iz nosa te grlobolja
4) obje su zarazne bolesti

Razlike između gripe i prehlade:
1) prehlada je najčešća zarazna bolest kod ljudi
2) kašalj uzrokovan prehladom blaži je od kašlja uzrokovanog gripom
3) simptomi gripe puno su teži od simptoma prehlade te uz zajedničke simptome uključuju: groznicu s povišenom temperaturom, bol u zglobovima i mišićima, gubitak apetita i opću slabost tijela
4) dok je prehlada blaga bolest koju odrasla osoba preboli i do 3 puta godišnje, cijepljenje protiv gripe preporučeno je starijim ljudima kod kojih je smrtnost znatno viša, a simptomi teži
5) uzročnici prehlade prenose se aerosolom, a uzročnici gripe prenose se kapljičnim putem- kihanjem i/ili kašljanjem.

Teško da bi se simptomi gripe mogli zamijeniti za prehladu i obrnuto upravo zato što je gripa (čiji su tipovi A, B i C) osjetno teža bolest koja sa sobom donosi i druge komplikacije poput bronhitisa, sinusitisa i bakterijskih upala pluća koje se najčešće javljaju kod oboljelih starije dobi.
+13 glasa
Kuzma Topić od
Prehlada bi bila bolest sa blazim simptomima, dok gripa nije obicna prehlada vec ozbiljna bolest.

Osnovni simptomi gripe su visoka temperatura, malahtalost, glavobolja, groznica, te kasnije vata respiratorne sustave te znac prerast u upalu pluca.
Posebice je opasna za djecu i starije osobe kod koji zna doc do komplikacija, te je 5 puta veci broj bolnicki ljecenih pacijenata iz tih dobnih skupina.

Gripa je izazvana virusnom infekcijom, postoji nekoliko sojeva virusa, te jednom kad prebolis gripu sljedecih par godina steknes imunitet na taj soj, to znaci da ako na tvom podrucju dogodine bude hara isti tip gripe mozes se izvuc. Gripu inace treba prelezati, ostati kuci i ne siriti zarazu. Ne zahtjeva posjet ljecniku, osim ako temperatura ne traje vise od 5 dana, poremecaj disanja ili svijesti. Od ljekova uzimati samo one za snizavanje temperature i protiv kaslja po potrebi.
+12 glasa
Sandra Vukov od

Budući da prehlada i gripa dijele mnoge simptome, može biti teško ili čak nemoguće razlikovati ih na temelju samo simptoma. Posebni testovi i koji se inaće moraju obaviti u prvih nekoliko dana bolesti mogu utvrditi ima li osoba gripu. Gripa i prehlada su respiratorne bolesti, ali uzrokuj ih različiti virusi. Općenito gripa je gora od prehlade, a simtpomi su intenzivniji. Prehlada je obično blaža od gripe. Osobe s prehladom vjerojatnije će imati curenje ili začepljen nos. Prehlada uglavnom ne rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima, poput upale pluća, bakterijskih infekcija ili hospitalizacija. Gripa može imati vrlo ozbiljne komplikacije. Simptomi gripe mogu uključivati: vrućicu ili osjećaj groznice, kašalj, grlobolja, curenje ili začepljenje nosa, bolovi u mišićima ili tijelu, glavobolje i umor. 

Slična pitanja

2 odgovora 3.1k 👀
3 odgovora 1.8k 👀
2 odgovora 360 👀
4 odgovora 1.3k 👀
3 odgovora 714 👀
2 odgovora 490 👀
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...