329 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Kakva je to bolost lupus? Što je to lupus?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Robert Mali od Robert Mali [Superaktivan] (4.8k bodova)
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

Autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i počinje napadati normalno, zdravo ljudsko tkivo se zove lupus. Još se zove sistemski eritemski lupus.

O čemu se radi kod ove bolesti? Kod uobičajenog rada imunološkog sustava proteini koji se zovu "antitijela" imaju ulogu kod štićenja u borbi protiv "antigena" (npr. virusi ili bakterije). Lupus dovodi naš imunološki sustav u situaciju za koji nije pripremljen, a to je da on izgubi sposobnost razlikovanja "antigena" i zdravog tkiva. Dakle, uljez i domaćin za njega postaju jedan te isti - neprijatelj. Rezultat toga je da "antitijela" počinju aktivno djelovati ne samo prtiv "antigena" već i protiv zdravog tkriva. To se na nama manifestira izazivanje oticanja, stvaranje boli, te dolazi do oštećenja našeg tkiva.

Vrste lupusa:

 1. Diskoidni eritemski lupus ili kožni oblik lupusa
 2. Lupus eritematodes ili sistemski lupus (SEL)
 3. Medikamentozni ili lijekovima izazvan eritemski lupus
 4. Neonatalni ili lupus kod novorođenčadi
Kako prepoznati lupus?

Dijagnoza bolesti lupus bazira se na kombinaciji subjektivnih simptoma, objektivnih znakova i rezultata testova, a nakon što se pravilnom diferencijalnom dijagnostikom isključe druge moguće bolesti. Na početku bolesti lupus kliničku sliku karakteriziraju sljedeće karakteristike:

 • deformacija zglobova praćena bolom
 • artritis
 • oticanje zglobova
 • oticanje ruku i nogu zbog problema s bubrezima
 • groznica s temperaturom većom od 38 °C
 • produženi ili prejaki umor
 • osip na koži
 • karakterističan oblik osipa na licu preko obraza i nosa u obliku leptira
 • anemija
 • bol u prsima na duboko disanje
 • nedostatak daha
 • fotoosjetljivost
 • gubitak kose
 • poremećaji zgrušavanja krvi
 • Raynaudov sindrom
 • pojava čireva u nosu i u ustima
 • suhe oči
 • česta i laka pojava modrica na koži
 • depresija, glavobolja, gubitak pamćenja
Prema Američkoj udruzi za lupus, 1 i pol do 2 milijuna amera ima neki oblik lupusa. Najveća učestalost SEL-a u svijetu prijavljena je u Italiji i Španiji. Pri tome, očekivano trajanje života pacijenata s lupusom produženo je sa četverogodišnjeg preživljavanja sa stopom od 50% u 1950. na 15-godišnje preživljavanje sa stopom od 80% danas. Tu na Znatku bitno je reći da trenutno ne postoji idealan lijek za lupus niti je otkriven novi lijek u posljednjih 50 godina. 
 

Zanimljivost - Američka medicinska hit-serija Dr. House učinila je bolest lupus popularnom među širom svjetskom pa tako i regionalnom publikom zbog Houseovog (glavni lik u seriji) kontinuiranog navođenja ove bolesti tj. njenog isključivanja kao dijagnoze (poznatom frazom "Nikad nije lupus"). Autor serije David Shore dobio je nagradu Loop od losanđeleskog ogranka Američke udruge za lupus zbog podizanja svijesti o ovoj bolesti. Čestitamo mu i mi!

+4 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

Lupus je dugotrajna autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav tijela postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. Simptomi uključuju upalu, oticanje i oštećenje zglobova, kože , bubrega, krvi, srca i pluća. Statistički, lupus posebno pogađa žene, u dobi između 15 i 44 godine. Lupus nije zarazna bolest, ni na koji način se ne može prenijeti drugoj osobi. Međutim, u rijetkim slučajevima žene s lupusom mogu roditi djecu koja razviju neki oblik lupusa. Postoji više vrsta lupusa, a najčešći je sistemski eritematozni lupus. S obzirom da je "sistemsko" stanje,, ima utjecaj na cijelo tijelo, te sumptomi variraju od blagih do teških. Teži je od ostalih vrsta lupusa, jer može utjecati na bilo koji od tjelesnih organa ili organskih sustava. Može izazvati upale na koži, zglobovima, plućima, bubrezima, krvi, srcu ili kombinaciju više njih. Ovo stanje većinom prolazi kroz cikluse, bez simptoma ili s njima.

Diskodni eritematozni lupus (kožni lupus) ima simptome samo na koži. Pojavljuje se osip na licu, vratu i vlasištu. Ta područja mogu biti prekriveni ljuskicama i podignuti su, te rezultiraju ožiljcima. Osim može trajati od nekoliko dana do nekoliko godina. Kožni lupus ne utječe na unutarnje organe. 

Subakutni eritematozni kožni lupus odnosi se na lezije kože koje se pojavljuju na dijelovima tijela koji su izloženi suncu, a ne uzrokuju ožiljke. Postoji i lupus izazvan lijekovima, poput lijekova za liječenje napadaja ili povišenog krvnog tlaka, neki lijekovi za štitnjači, neki antibiotici i kontracepcijske tablete.  Lupus novorođenčeta se pojavljuje od majki koje boluju od lupusa, iako je postotak jako mal. Pri rođenju, novorođenčad s lupusom mogu imati osip na koži, probleme s jetrom i lošu krvnu sliku s anemijom. 

Lupus je autoimuno stanje, ali točan uzrok nije jasan. Imunološki sustav štiti tijelo i bori se protiv anigena, poput bakterija i virusa. To čini proizvodeći proteine koji se nazivaju antitijela. Međutim, kada osoba ima autoimunostanje, poput lupusa, imunološki sustav ne može razlikovati neželjene tvari ili antigene od zdravog tkiva. Kao rezultat, imunološki sustav usmjerava antitijela i na zdravo tkivo i na antigene, što uzrokuje oticanje, bol i oštećenje tkiva. 

 

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323653#risk-factors

Slična pitanja

4 odgovora 278 pregleda
4 odgovora 265 pregleda
2 odgovora 312 pregleda
Robert Mali 12.04.2016. pitanje u rubrici Tehnologija od Robert Mali [Superaktivan] (4.8k bodova)
1 odgovor 194 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...