Marina Božan u rubrici Zdravlje i medicina od

Koje su razlike između neuroze i psihoze?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Dora Biškup od
odabran od Marina Božan
 
Najbolji odgovor

Razlika je u:

 • svijesti o realnosti
 • intenzitetu i učestalosti simptoma

Neuroze su skupina poremećaja u kojima se javljaju teškoće u obrascima ponašanja i međuljudskim odnosima. Dubravko Kužina, dr. spec. psihijatar iz Poliklinike za psihijatriju Pet Plus navodi kako je naziv neuroza zastario i kako je neznanstven: ""Dok sam još studirao naziv neuroza je već bio zastario. Psihijatri starije generacije, uglavnom oni koji se bave Freudovom psihodinamskom psihoterapijom, pod neurozama su smatrali 'blaže' duševne poremećaje, a pod psihozama teže za koje su mislili da se ne mogu liječiti psihoterapijom. Već desetljećima i ICD 10 (od UN-a, tj. Svjetske zdravstvene priznate klasifikacije bolesti, pa i psihijatrijskih bolesti) ne priznaje neuroze kao dijagnozu, a o DSM-u (klasifikaciji Američkog udruženja psihijatara) da i ne govorim".

Osoba u pravilu ima u potpunosti očuvan realitet, dakle može razlučiti fantaziju i stvarnost. Iz toga razloga okolina uglavnom ne primjećuje njihovu težinu, s obzirom da se osobe ne ističu ni na koji način.

Tipična stanja su:

 • stalna napetost
 • anksioznost
 • smetnje koncentracije
 • neodlučnost
 • zabrinutost
 • tjelesni nemir
 • fobični strahovi

Svi navedeni simptomi ograničavaju osobu u svakodnevnom funkcioniranju, a to dovodi do manjka samopouzdanja i unutarnjeg nemira. Neuroze se mogu liječiti lijekovima, ali i raznim tehnikama i terapijama.

S druge strane, psihoze su teški mentalni poremećaji koji obavezno zahtijevaju dugotrajno medikamentozno psihijatrijsko liječenje. Osoba sa poremećajem iz skupine psihoza nije svjesna realnog svijeta te doživljava vizualne i auditivne halucinacije. Najčešće su to:

 • bipolarni afektivni poremećaj (BAP)
 • shizofrenija

Bipolarni afektivni poremećaj karakteriziraju izmjene epizoda manije i depresije. Može nastati kao posljedica stresnog događaja u životu ili biti uzrokovan neravnotežom kemijskih tvari (neurotransmitera) u mozgu. 

Shizofrenija također može nastati kao posljedica stresnog događaja, a također postoje i brojni dokazi genetske predispozicije za njenu pojavu. Simptomi koji se svakako najviše ističu su gubitak veze sa stvarnošću, halucinacije, pogrešna uvjerenja o okolini i neobične ideje.

 


Izvori:
 https://miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje/jesu-li-neuroze-posljedice-stresa-5068 

https://www.psihoportal.com/index.php/hr/psihoportal-mala-skola-psihologije/1311-lekcija-6-razlike-izmedu-neroza-i-psihoza

+4 glasa
Kuzma Topić od
Neuroze su emocionalne reakcije kod kojih pacijen je svjestan svojih reakcija dok je psihoza mentalna bolest kod koje je pacijent dezorjentiran i van kontakta sa stvarnoscu.

Neuroze su emocionalne reakcije koje su neuskladene pretjerane i opcenito nenormalne. One se obicno pojavljuju kod osjecaja koji su van kotrole.

Psihoze su tezi poremecaji kod kojih postoji nekakav neorganiziranost osobnosti. U ponasanju se pojavljuje izvjestan dio necega nestvarnog sta nema veze sa postojecim stanjem okoline i nije pod kontrolom pacijenta. Cesto se pojavljuju halucinacije i prividenja kod pacijenata.
–1 glas
Arnela Abadžija od
neuroze je nešto što se javlja iz čista mira i predstavlja neku unutarnju borbu unutar same ličnosti i ne gubi se pojam O realnosti dok kod psihoze koja je vrsta ozbiljnog poremećaja se gubi pojam O realnosti i primećene drugačiji obrazac ponašanja u društvu i često je potaknut nekim nadražajima ili nekim događajima iz spoljašnje sredine tu se značajno gubi pojam O realnosti  psihoza je poremećaj dovodi do devijantnog ponašanja dok je neuroza samo ne neka vrsta unutarnje borbe i tu čovek postaje više obazriv prema okolini

Slična pitanja

4 odgovora 416 👀
3 odgovora 718 👀
1 odgovor 1.9k 👀
2 odgovora 1.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...