Ivan Gačić u rubrici Vjera i religija od
promjena rubrike od Znatko
Koje su temeljne razlike između kršćanstva i hinduizma?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Kuzma Topić od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor
Krscanstvo Hinduizam
Bog je stvorio svijet iz nicega Svijet je dio Boga
Svatko ima dva urođena osjećaja: religiozni osjećaj bogoštovlja i moralni osjećaj savjesti Moralnost je samo sredstvo kojim se duša pročišćuje
Religija se razvija iz javnih otkrivenja zabilježenih u knjizi religija se razvijaja iz osobnih mističnih iskustava
Religija je javne, demokratska, otvorene svima. Religija je relativna, ovisno o razini misticnog iskustva.
Poznaje osobnost i individualnost i poziva na toleranciju - ljubi svoga bliznjega kao samoga sebe Individualnost je iluzija, Ne postoji zasebno ja vec sve je jedno - sam si svoj bliznji
Slobodna volja Kako nema osobnosti tako nema ni slobodne volje
Grijeh pakoa Ako je slobodna volja iluzija onda nema ni grijeha ni pakla
Ponovno radanje nakon smrti Ne trebamo se ponovno roditi, već samo probuditi u svoju prirođenu božanstvenost
Stvaranje, providnost, proroci, Mesija, smrt i uskrsnuće, uzašašće, drugi dolazak. Vjera poznaje pojam vremena Mistično iskustvo izdiže duh izvan vremena i svijeta.
Vrhunski ideal je svetost - stvar volje, htjeti Božju volju, voljeti Boga i bližnjeg. Vrhunski ideal je misticizam - stvar intelekta, intuicije, svijesti
+8 glasa
Robert Pleše od

 

Pojmovi kršćanstva i hinduizma u sebi ujedinjuju različite denominacije i sekte pa prema tome ne postoji širok, a jednoznačan odgovor o njihovim razlikama. Unutar obje religije, i kršćanstva i hinduizma, mogu se naći primjeri duboko nespojivih vjeroavanja.

Ipak kao temeljna razlika mogla bi se istaknuti osoba Isusa Krista koja u kršćanstvu (kao što i samo ime kaže) predstavlja središte vjere i vrhunski je vjerovjesnik, dok se u hinduizmu njegova osoba utapa u mnoštvu sličnih vjerovjesnika, ako se uopće i štuje.

Hinduizam je kao religija znatno heterogenija od kršćanstva i unutar njega bi se mogla naći vjerovanja koja su sušta suprotnost kršćanskim, ali i koja su vrlo bliska. Postoje hinduističke sekte koje vjeruju u jedinstvenost ljudske duše i njenu jasnu odvojenost od božanske duše (vjerovanje koje nalazimo i u kršćanstvu), ali i one koje negiraju postojanje osobne duše. Također postoje hinduističke sekte koje vjeruju da Bog postoji i koje ne vjeruju da Bog postoji, koje vjeruju da svijet postoji i koje ne vjeruju da svijet postoji i tome slično.

Zbog toliko različitih i često proturječnih vjerovanja u hinduizmu, a i s obzirom da su mnoga religijska pitanja krajnje apstraktna (prisjetimo se u kršćanstvu Presvetog Trojstva) teško je pronaći više razlika kršćanstva i hinduizma, osim gore navedene, koje bi bile sa sigurnošću točne i univerzalne.

Slična pitanja

2 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 737 👀
1 odgovor 2.6k 👀
1 odgovor 1.9k 👀
3 odgovora 1.9k 👀
3 odgovora 525 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...