Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od
Koja je razlika između rehabilitacije i habilitacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Iva Murat od
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor

Habilitacija podrazumijeva sve ono što pomaže osobama s invaliditetom da normalno funkcioniraju. U medicinskom smislu, to mogu biti različita pomagala poput invalidskih kolica, štaka, hodalice, ortopedskih cipela... No, osim medicinskih pomagala habilitacija obuhvaća i druge oblike pomoći. To su primjerice financijska pomoć države koju neke osobe s invaliditetom primaju. Zatim, olakšan upis u srednje škole i fakultete, prednost pri zapošljavanju i sl. Sportovi za osobe s invaliditetom također bi spadali u habilitaciju. Dakle to su svi oni postupci koji osobama s invaliditetom pomažu u prilagodbi i svakodnevnom funkcioniranju.

Rehabilitacija pak podrazumijeva ponovno stjecanje vještina i sposobnosti koje su osobe izgubile npr. zbog nesreće. Rehabilitacija, osim medicinske, može biti psihološka, obrazovna, profesionalna i socijalna. 

 

Izvor https://hr.esperantotv.net/koja-je-razlika-izmedju-habilitacije-i-rehabilitacije

+11 glasa
Sandra Vukov od

Rehabilitacija je proces pomaganja osobi koja je pretrpjela bolest ili ozljedu na obnovi izgubljene vještine i tako ponovno postigne maksimalnu samodostatnost. Npr. rehabilitacijski posao nakon moždanog udara može pomoći pacijentu da hoda i ponovno jasno govori. Tri glavne vrste rehabilitacijske terapije su: radna, tjelesna i govorna. Svaki oblik rehabilitacija ima jedinstvenu svrhu pomažući osobi da postigne potpuni oporavak, ali svi dijele krajnji cilj pomoći pacijentu da se vrati zdravom i aktivnom načinu života. Habilitacija se odnosi na postupak usmjeren na pomaganje osobama s invaliditetom da steknu, zadrže ili poboljšaju vještine i funkcioniranje za svakodnevni život. Takva terapija uključuje: fizikalnu, profesionalnu i govorno-jezičnu terapiju, razne tretmane povezane s upravljanjem boli, te audiološke i druge usluge koje se nude u bolnici.

 

 

+1 glas
Arnela Abadžija od
Habilitacija je usvajanje nekih vještina ili obrasca ponašanja koji nikada kod osobe nisu postojali a rehabilitacija jeste povratak tih obrazaca ponašanja radnih navika i sposobnosti koje osoba ranije imala ako govorimo o psihološkoj i edukacijskoj habilitaciji i rehabilitaciji u sudskoj praksi postoji rehabilitacija a to je povratak na ponovno neko suđenje predmeta kada bi tu postojao termin habilitacije to je zapravo suđenje na osnovu nekog predmeta i to po prvi put

Slična pitanja

1 odgovor 2.6k 👀
1 odgovor 2.7k 👀
2 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 1.1k 👀
4 odgovora 1.0k 👀
4 odgovora 1.3k 👀
1 odgovor 517 👀
3 odgovora 1.4k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...