2.3k pregleda
Nikolina Šrajbek u rubrici Zdravlje i medicina od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.2k bodova)
Koja je razlika između rehabilitacije i habilitacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.1k bodova)

Rehabilitacija je proces pomaganja osobi koja je pretrpjela bolest ili ozljedu na obnovi izgubljene vještine i tako ponovno postigne maksimalnu samodostatnost. Npr. rehabilitacijski posao nakon moždanog udara može pomoći pacijentu da hoda i ponovno jasno govori. Tri glavne vrste rehabilitacijske terapije su: radna, tjelesna i govorna. Svaki oblik rehabilitacija ima jedinstvenu svrhu pomažući osobi da postigne potpuni oporavak, ali svi dijele krajnji cilj pomoći pacijentu da se vrati zdravom i aktivnom načinu života. Habilitacija se odnosi na postupak usmjeren na pomaganje osobama s invaliditetom da steknu, zadrže ili poboljšaju vještine i funkcioniranje za svakodnevni život. Takva terapija uključuje: fizikalnu, profesionalnu i govorno-jezičnu terapiju, razne tretmane povezane s upravljanjem boli, te audiološke i druge usluge koje se nude u bolnici.

 

 

+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (25.9k bodova)
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor

Habilitacija podrazumijeva sve ono što pomaže osobama s invaliditetom da normalno funkcioniraju. U medicinskom smislu, to mogu biti različita pomagala poput invalidskih kolica, štaka, hodalice, ortopedskih cipela... No, osim medicinskih pomagala habilitacija obuhvaća i druge oblike pomoći. To su primjerice financijska pomoć države koju neke osobe s invaliditetom primaju. Zatim, olakšan upis u srednje škole i fakultete, prednost pri zapošljavanju i sl. Sportovi za osobe s invaliditetom također bi spadali u habilitaciju. Dakle to su svi oni postupci koji osobama s invaliditetom pomažu u prilagodbi i svakodnevnom funkcioniranju.

Rehabilitacija pak podrazumijeva ponovno stjecanje vještina i sposobnosti koje su osobe izgubile npr. zbog nesreće. Rehabilitacija, osim medicinske, može biti psihološka, obrazovna, profesionalna i socijalna. 

 

Izvor https://hr.esperantotv.net/koja-je-razlika-izmedju-habilitacije-i-rehabilitacije

Slična pitanja

2 odgovora 288 pregleda
1 odgovor 967 pregleda
1 odgovor 206 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.2k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...