235 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Poslovanje od Margareta Jurisi [Proaktivan] (646 bodova)
Koja je razlika između prihoda i rashoda u računovodstvu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.6k bodova)
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Prihodi se zarađuju najčešće prodajom određene usluge, imovine i sl. To je ustvari sva naša zarada, financijska imovina koju dobijemo. Oni se dijele na redovite i neredovite. Redoviti su oni kako i sam naziv kaže koje redovno dobivamo, zarađujemo, od nekakve učestale usluge koju nudimo ili prodaje koju vršimo stalno. Neredoviti ili povremeni prihodi su oni koje ne zarađujemo konstantno nego oni koje zaradio s nekakvom dodatnom prodajom ili uslugom, te nju je vršimo stalno. 

Rashodi su ustvari smanjenje naše imovine, bila ona novčana ili neki proizvod koji smo prodali. Oni se nadoknađuju prihodima. 

Ukoliko imamo više rashoda od prihoda tada dolazi do gubitka. To najčešće znači da imamo neku vrstu dugova ili nešto tome slično. No ukoliko imamo više prihoda od rashoda tada dolazi do dobiti. To se događa kada naše poduzeće ''zdravo posluje'' te smo zaradili i nismo na takozvanoj nuli. 

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (27.9k bodova)
  • Prihodi - označavaju povećanje ekonomske koristi tijekom obračunskog razdoblja u obliku priljeva ili povećanja imovina što ima za posljedicu povećanje kapitala, osim povećanje kapitala koje se odnosi na unose od strane sudionika u kapitalu
  • Rashodi - označavaju smanjenje ekonomskih koristi tijekom obračunskog razdoblja u obliku odlijeva ili smanjenja imovine što ima za posljedicu smanjenje kapitala u svezi s raspodjelo, sudionicima u kapitalu
Ukratko, prihodi su povećanje imovine, a rashodi smanjenje imovine.

Slična pitanja

1 odgovor 967 pregleda
2 odgovora 288 pregleda
1 odgovor 206 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.2k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...