1.4k pregleda
Znatkica u rubrici Poslovanje od Znatkica (5.2k bodova)
Zanima me ako možda znate ako je osoba koja je trenutno već 2 mjeseca na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa otvorila d.o.o. te bude suosnivač i direktor. Da li je ta osoba dužna isplaćivati si direktorsku plaću, te bilo koje druge namete/doprinose ili nešto treće? Odnosno može li d.o.o. kao takav funkcionirati pravno bez zaposlene fizičke osobe na poziciji direktora?

Druga osoba koja bi bila suosnivač d.o.o. je u radnom odnosu ali ne može obavljati funkciju direktora bez odobrenja tijela u kojem radi (ne moguće dobit, 3 puta dobila odbijenicu na zamolbu).

Hvala!
Marin Barić od Marin Barić (6.0k bodova)
Poslodavci su suočeni s brojnim pitanjima i nedoumicama uz radno pravo, a odgovor je najčešće teško naći u opsežnoj i zahtjevnoj regulativi ali i sudskoj praksi. Najbolji način za pronalazak rješenja za probleme i nedoumice s kojima se susrećem je direktnim pitanjem i odgovorom pravnog stručnjakom za ovo područje ali kroz razmjenu iskustava s drugim kolegama. Nadam se da će na Znatku biti dovoljno stručnjaka, ali i kolega koji imaju iskustva iz radnog prava.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Marin Barić od Marin Barić (6.0k bodova)

Da, društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) može u Hrvatskoj postojati bez zaposlenog ijednog radnika pa tako i bez direktora. Kažem zaposlenog na radno mjestu prema ugovoru o radu. To ne znači da na funkciji direktora ne mora imati barem jednu fizičku osobu. Funkcija direktora i radno mjesto direktora su dvije različite stvari. 

Funkcija direktora se određuje prilikom osnivanja ugovorom o osnivanju ili društvenim ugovorom ili pak promjenom osnivačkog odnosno društvenog ugovora kod javnog bilježnika.

Radno mjesto direktora je kao i kod svakog drugog radnika određeno ugovorima o radu (na određeno, neodređeno, ...).

Dakle, prva osoba iz tvog pitanja nije si dužna isplaćivati direktorsku plaću jer koliko shvaćam nije zaposlena ugovorom o radu. Ako ta fizička osoba bude bila zaposlena jednog dana, onda je to dužna prema ugovoru i zakonu o radu.

Druga osoba je zaposlena drugdje i tamo će vjerojatno i ostati. To što je suosnivač nove tvrtke ne utječe na uvjete na radno mjestu, no da bude u funkciji direktora u drugoj tvrtki - ne znam da bi trebao biti problem. Problem bi opet jedino bio da želite da ju zaposlite u novoosnovanoj tvrtki na radnom mjestu prema ugovoru o radu.

Jedini problem tu može biti ako radnik s novom firmom stvara konkurenciju firmi u kojoj je zaposlen. To je protuzakonito. Ako se nova firma ne bavi istim stvarima kao ova u kojoj je zaposlen - problema ne bi smjelo biti. 

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...