Kako staviti j.d.o.o. u mirovanje?

5,978 pogleda
bilja pitano 13.03.2015. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika bilja Superaktivan (1,378 bodova)
Pomagajte! Zanima me od kuda krenuti ako želim staviti jdoo-firmu u mirovanje? Kome otići prvome, a kome drugome? Koja dokumentacija mi je za to potrebna? I gdje sve to prijaviti?

2 odgovor(a)

+9 glasova
Ivanhoe M. odgovoreno 13.03.2015. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,004 bodova)
selected 27.04.2015. od korisnika bilja
 
Najbolji odgovor

Nažalost - nikako!

Ono što mi u svakodnevnom govoru nazivamo mirovanje tj. ne obavljanje poslovne djelatnosti tvrtke nepoznato je našem Zakonu o trgovačkim društvima. Dakle, o tome nema nikakvog traga. Ima nešto kod obrta, ali ne i kod d.o.o. (ili j.d.o.o.).

Bez obzira u kojoj je fazi poslovanje (j)doo tvrtke/firme, te da li se trenutno ne obavlja poslovnu djelatnost iz bilo kojeg razloga ili opravdanja (npr. ako se firma zatvara tj. dolazi uskoro likvidacija društva) tvrtka i dalje postoji. Tvrtka je kao živo biće - živi. Nema tu nikakve hibernacije! Naravno, zbog svega toga ostvaruje sva svoja prava ali i ono što Vas vjerojatno najviše boli - obveze koje i dalje traju i traju.

Hoću reći da čim je tvrtka upisana u sudski registar, ona radi, a ako ne ostvaruje dobit kroz poslovanje, e sad tu jedino nemate obveze poreza po toj osnovi (porez na dobit), a to Vam onda jedino može se "kao" reći da je najbliže stanju mirovanja tvrtke. Iako to nije. Zašto?

Pa život (j)doo tvrtke i sva poslovna aktivnost trajat će sve do trenutka brisanja iz registra Trgovačkog suda. Npr. iako ne obavljate poslovnu djelatnost (ne prihodujete) ne možete čak niti izbjeći naknadu tvrtkinoj ili tvrtkinim poslovnim bankama kod koje tj. kod kojih je otvoren račun i koja će se svaki mjesec uredno naplaćivati, a kamoli obvezna davanja državi.

Osim toga, ne zaboravite da uz obveze plaćanja svih obveznih doprinosa i članarina (zdravstveno, mirovinsko, komora, ...) tvrtka mora informirati i svoju Poreznu upravu (ako je u PDV-u) ili mjesečno ili kvartalno. Uglavnom - ako ne poslujete, ne želite poslovati ili ne možete - obeze su i dalje obveze i njih ne možete izbjeći.

I još jedan savjet - ako mislite nastaviti poslovati kasnije npr. nakon godinu dana (jer trenutno nemate poslovanja), gašenje pa otvaranje nove tvrtke Vam je kompliciranije i skuplje nego ovo što bi otprilike mogli nazvati "mirovanje" (iako to nije) gdje samo plaćate sve postojeće (rekao bih - minimalne) mjesečne obveze tvrtke (uglavnom to je banka + država).

+8 glasova
Hrvoje odgovoreno 20.03.2015. od korisnika Hrvoje Superaktivan (5,824 bodova)

Jednostavno - NE MOŽE SE - staviti jdoo niti doo niti dd u nešto što bi se moglo okarakterizirati kao - mirovanje.

Slična pitanja

1 odgovor 2,467 pogleda
0 odgovora 364 pogleda
Neznani Neznalica pitano 10.03.2017. u kategoriji Poslovanje od korisnika Neznani Neznalica Aktivan (642 bodova)
1 odgovor 472 pogleda
1 odgovor 558 pogleda
1 odgovor 692 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,659 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...