Biljana Tandara u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara
promjena rubrike od Znatko
Pomagajte! Zanima me od kuda krenuti ako želim staviti jdoo-firmu u mirovanje? Kome otići prvome, a kome drugome? Koja dokumentacija mi je za to potrebna? I gdje sve to prijaviti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+16 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Nažalost - nikako!

Ono što mi u svakodnevnom govoru nazivamo mirovanje tj. ne obavljanje poslovne djelatnosti tvrtke nepoznato je našem Zakonu o trgovačkim društvima. Dakle, o tome nema nikakvog traga. Ima nešto kod obrta, ali ne i kod d.o.o. (ili j.d.o.o.).

Bez obzira u kojoj je fazi poslovanje (j)doo tvrtke/firme, te da li se trenutno ne obavlja poslovnu djelatnost iz bilo kojeg razloga ili opravdanja (npr. ako se firma zatvara tj. dolazi uskoro likvidacija društva) tvrtka i dalje postoji. Tvrtka je kao živo biće - živi. Nema tu nikakve hibernacije! Naravno, zbog svega toga ostvaruje sva svoja prava ali i ono što Vas vjerojatno najviše boli - obveze koje i dalje traju i traju.

Hoću reći da čim je tvrtka upisana u sudski registar, ona radi, a ako ne ostvaruje dobit kroz poslovanje, e sad tu jedino nemate obveze poreza po toj osnovi (porez na dobit), a to Vam onda jedino može se "kao" reći da je najbliže stanju mirovanja tvrtke. Iako to nije. Zašto?

Pa život (j)doo tvrtke i sva poslovna aktivnost trajat će sve do trenutka brisanja iz registra Trgovačkog suda. Npr. iako ne obavljate poslovnu djelatnost (ne prihodujete) ne možete čak niti izbjeći naknadu tvrtkinoj ili tvrtkinim poslovnim bankama kod koje tj. kod kojih je otvoren račun i koja će se svaki mjesec uredno naplaćivati, a kamoli obvezna davanja državi.

Osim toga, ne zaboravite da uz obveze plaćanja svih obveznih doprinosa i članarina (zdravstveno, mirovinsko, komora, ...) tvrtka mora informirati i svoju Poreznu upravu (ako je u PDV-u) ili mjesečno ili kvartalno. Uglavnom - ako ne poslujete, ne želite poslovati ili ne možete - obeze su i dalje obveze i njih ne možete izbjeći.

I još jedan savjet - ako mislite nastaviti poslovati kasnije npr. nakon godinu dana (jer trenutno nemate poslovanja), gašenje pa otvaranje nove tvrtke Vam je kompliciranije i skuplje nego ovo što bi otprilike mogli nazvati "mirovanje" (iako to nije) gdje samo plaćate sve postojeće (rekao bih - minimalne) mjesečne obveze tvrtke (uglavnom to je banka + država).

+14 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak

Jednostavno - NE MOŽE SE - staviti jdoo niti doo niti dd u nešto što bi se moglo okarakterizirati kao - mirovanje.

Slična pitanja

1 odgovor 6.8k 👀
Biljana Tandara 13.03.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara
1 odgovor 1.7k 👀
Ivan Gačić 10.03.2017. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
1 odgovor 1.8k 👀
1 odgovor 401 👀
2 odgovora 3.0k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...