Kako osnovati društvo s ograničenom odgovornošću za oglašavanje i najam?

243 pogleda
Barbara Letinčić pitano 26.01.2018. u kategoriji Poslovanje od korisnika Barbara Letinčić Početnik (4 bodova)
uređeno 19.04.2018. od korisnika Znatko

Pozdrav,

imam nekoliko pitanja vezanih uz osnivanje D.O.O. Dakle, osnovali bi tvrtku za oglašavanje i najam. Odnosno Agenciju za posredovanje s nekretninama.

Prethodno, da bi mogli otvoriti tu vrstu posla da li je potrebno položiti stručni ispit u HGK da bi postojala mogućnost otvaranja (1.000,00 kn)?

Nakon toga troškovi otvaranja sa svime koštaju cca 25.000,00 kn.

Ono što mene dalje zanima, a surfajući internetom teško je iskopati. Postoje različite varijante. OVako, D.O.O. otvorila bi zaposlena osoba, kojoj se već uplaćuje mirovinsko i zdravstvenom, dakle ovo  joj ne bi bio primarni posao nego sekundarni biznis, od kojeg nema velike dobiti,odnosno ona je samo 15tak% ukupnog primljenog novca na račun, no da bi se posao mogao voditi mora postojati firma.

Ono što mene zanima:

  1. Može li ta osoba ujedno biti, zaposlenik i direktor. Odnosno postoji li obveza uplaćivanja direktorske plaće, zaposlenika ili oboje.
  2. Postoje li na bilo koji način neka davanja koja se mora plaćati za direktora ili zaposlenog (koji je zaposlen kod drugog poslodavca ) na godišnjoj ili mjesečnoj bazi?
  3. Koliki su državni nameti porezi za D.O.O  kojem godišnji primitci ne bi iznosili više od 210 000,00 kn. ( koliko se plaća porez na dobit ili dohodak?) taj dio mi nije jasan, da li plaćamo porez na dobit, porez na dohodak ili neka druga vrsta zbog djelatnosti.
  4. Kako bi primarna djelatnost bila najam, tako je priljev novaca na račun velik od najma, ali se on u konačnici mora vratiti na račun vlasnika nekretnine, plaća li se porez na tu dobivenu našu razliku između primljenog novca i isplaćenog?
  5. Koliko iznose i koje vrste troška su otprilike obavezne na godišnjoj razini  kod d.o.o  tvrtke ovakve vrste. Pitam to kako bi razmislili da li naša godišnja dobit može pokriti troškove vođenja poslovanja, ili ih barem staviti na 0.
  6. Poslovni prostor imamo. (Privatno, čiji je vlasnik rodbina) postoje li tu neke cake kako bi se izbjeglo plaćanje poreza npr. Ugovor o zakupu  na mizerni mjesečni iznos?

PUNO HVALA NA ODGOVORU I STRPLJENJU !!!

Znatko commented 03.02.2018. od korisnika Znatko Aktivan (901 bodova)
Molimo Vas da svako pitanje bude izdvojeno a na mjesto pitanja ne pišete izjavne rečenice jer ovako kršite ovdje pravila postavljanja pitanja.

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

0 glasova
bilja odgovoreno 19.04.2018. od korisnika bilja Superaktivan (1,378 bodova)

Evo odgovora koji te zanimaju. Uglavnom su kratki ali se nadam su jasni.

1. Osoba može biti na funkciji direktora u doo/jdoo, te ista ta osoba može biti zaposlena ili ne mora biti zaposlena na radnom mjestu s opisom - direktor. Vidi više o tome ovdje: https://znatko.com/5730/mogu-kao-zaposlenik-jedne-biti-vlasnik-direktor-druge-firme

2. Mjesečna davanja su obavezna za sve zaposlene pa i zaposlenog na radnom mjestu direktor. Mirovinsko, zdravstveno, ... Mislim da tu nema godišnjih davanja osim božićnice i tih fora.

3. Ako imate doo/jdoo plaćate porez na dobit, a ako imate obrt onda porez na dohodak. Granica koju spominjete se ove godine povećala, ali samo kod paušalnog obrta. Možda Vas on više zanima? Postoji i sasvim druga granica za porez na dobit koja ovisi o prihodu i može iznositi 12% (a male poduzetnike, a to bi valjda bili vi) ili 20% (za velike) na godišnju dobit.

4. Da. Plaća se porez na dobit (kod doo/jdoo) iz prethodnog pitanja. Iznosi 12% (ili 20% za velike, opisano gore u odgovoru) + lokalni prirez vlasnika/suvlasnika kod isplate u kešu.

5. Pa imate godišnje trošak knjigovodstva (to nije porez - ovisi o cijeni knjigovodstva koju dogovorite, npr. 500 kn), porez na dobit (opisan u prethodnom odgovoru - valjda za Vas 12%) i neke sitne poreze (turistički, za šume, za HGK, za tvrtku) koje Vam detaljnije može objasniti Vaše buduće knjigovodstvo.

6. Možete probati, ali Vaše knjigovodstvo će Vam savjetovati bolje kada znaju detalje jer ni porezna nije od jučer i svako izbjegavanje poreza je zabranjeno i kažnjivo zakonom!

Slična pitanja

1 odgovor 100 pogleda
1 odgovor 1,222 pogleda
1 odgovor 590 pogleda
1 odgovor 240 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,673 odgovora

1,320 komentara

692 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...