445 pregleda
u rubrici Poslovanje od
promjena rubrike od Znatko
Nadam se da će mi netko znati pomoći, a ja ću probati obrazložiti svoj problem najbolje što mogu.

Zivim u Njemačkoj gdje imam svoju firmu i s time nema nikakvih problema. Problem mi predstavlja sljedeća stvar: rado bih zaposlila u svojoj firmi nekoga u Hrvatskoj. Ta bi osoba radila preko interneta i od kuće, pola radnog vremena. Ne mogu si priuštiti zaposliti je na stalno jer ne mogu plaćati sve doprinose, ali zaposlila bih nekoga kao free-lancera i plaćala mu na temelju Ugovora o djelu.

Pitanje: Što ta osoba mora napraviti prije nego što je ja legalno mogu zaposliti? Koliko sam shvatila, mora registrirati obrt?

Konkretno pitanje: Ako se dogovorimo za plaću od npr. €500 (3800 kn) mjesečno, koliko će te plaće odlaziti zaposlenome na zdravstveno / mirovinsko / porez, koji je, koliko sam shvatila, dužan plaćati?

Koje još opcije postoje koje bi se i meni i zaposleniku isplatile? Rad na crno nije opcija. :-D

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak
Poštovana,

idemo po redu. Da li imate firmu u Hrvatskoj? Ako imate, OK; Ako nemate, prvo ju otvorite - iako u konačnici to nije nužno. Sve ovisi što točno želite. Ako potpisujete Ugovor o dijelu, onda osobu ne zapošljavate, te nije potrebno da osoba ima obrt. Ukratko, napisali ste dosta nejasnih i kontradiktornih pitanja. No, probati ću Vam predložiti tri scenarija kao rješenje:

1. SCENARIJ - Vi imate tvrtku u Njemačkoj, osoba koja će raditi preko interneta od kuće u Hrvatskoj otvori obrt, potpišete ugovor o suradnji i obrt te osobe Vam izdaje fakture po potrebi.

2. SCENARIJ - Vi otvorite tvrtku u Hrvatskoj, osoba koja će raditi preko interneta od kuće potpiše s Vašom tvrtkom (koju Vi zastupate) Ugovor o dijelu, te isplaćujete isplate prema uvjetima u tom Ugovoru. Ovdje Vam napominjem da je u RH Ugovor o dijelu oporezivan najvećim porezima u usporedbi s ostalim načinima isplate novca fizičkim osobama od strane tvrtke (oko 100% na neto iznos).

3. SCENARIJ - slično kao 2.; Vi otvorite tvrtku u Hrvatskoj, ali osobu zaposlite na određeno i onda se brinete oko davanja kao što je mirovinsko, zdravstveno i porez i prirez (koji su tu manji nego kod Ugovora o dijelu).

Obračun plaće i kolika su davanja pogledajte ovdje (kalkulator plaće): http://www.moj-posao.net/Kalkulator-Placa/

Slična pitanja

2 odgovora
Biljana Tandara 10.06.2014. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara
1 odgovor
1 odgovor
Filip Jurišić 26.06.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Filip Jurišić
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...