Marin Duganđija u rubrici Posao od Marin Duganđija
Zbog čega moramo porezno rasteretiti rad u Hrvatskoj? Odnosno političari zašto to moraju. Odnosno mi Hrvati.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Elena Svib od Elena Svib

Porezno rasterećenje rada je prijedlog porezne reforme Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te ona uključuje povećanja neoporezivog iznosa osobnog dobitka na 5.000 kuna te smanjenje niže stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto. Tako bi se došlo do povećanja plaća čime bi se poticao demografski rast države, ostanaka mladih na hrvatskom tržištu, zaštita radnika te veća financijska neovisnost radnika.  

Hrvatsko tržište rada nije konkurentno, postoji visoko opterećenje rada te poslodavci ne isplaćuju visoke neto plaće jer ponekad čak 42 posto bruto plaće moraju dati državi. Zapravo visoki doprinosi za socijalna osiguranja i mirovinsko smanjuju neto plaću radniku čime se gubi motiviranost i želja za rad. Mnogi radnici u Hrvatskoj se smatraju potplaćenim za svoj rad te mnogi poslodavci se nalaze u „paukovoj“ mreži jer većim neto plaćama u Hrvatskoj oni moraju izdvojiti veću bruto plaću. Ponekad razlike između ta dva izdatka je 50 do 70 posto. Stoga visoki nameti i porezi rezultiraju niskim neto plaćama radnika te radnik svoje nezadovoljstvo oslikava na svoj rad.  

Primarno je potrebno porezno rasterećenje rada i plaća kako bi prvenstveno poslodavci novac koji je usmjeren državi na poreze i doprinose mogli preusmjeriti na povećanje plaća radnika čime dolazi i do povećanja životnog standarda. Između ostalog i bivši ministra financija Zdravko Marić ukazivao je na ovaj problem te je govorio o potrebni poreznog rasterećivanja rada. U zadnjih par mjeseci došlo je do određenih pomaka ali nedovoljnih stoga ostaje vidjeti kako će se u budućnosti doskočiti ovome problemu u Hrvatskoj.

Slična pitanja

3 odgovora 1.6k 👀
1 odgovor 402 👀
Davor Tunjić 10.03.2016. pitanje u rubrici Posao od Davor Tunjić
1 odgovor 470 👀
2 odgovora 215 👀
1 odgovor 466 👀
1 odgovor 652 👀
1 odgovor 330 👀
3 odgovora 897 👀
Borna Matić 25.06.2022. pitanje u rubrici Posao od Borna Matić
1 odgovor 899 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...