994 pregleda
Znatkica u rubrici Poslovanje od Znatkica [Superaktivan] (4.4k bodova)
Zanima me ako možda znate ako je osoba koja je trenutno već 2 mjeseca na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa otvorila d.o.o. te bude suosnivač i direktor. Da li je ta osoba dužna isplaćivati si direktorsku plaću, te bilo koje druge namete/doprinose ili nešto treće? Odnosno može li d.o.o. kao takav funkcionirati pravno bez zaposlene fizičke osobe na poziciji direktora?

Druga osoba koja bi bila suosnivač d.o.o. je u radnom odnosu ali ne može obavljati funkciju direktora bez odobrenja tijela u kojem radi (ne moguće dobit, 3 puta dobila odbijenicu na zamolbu).

Hvala!
Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.6k bodova)
Poslodavci su suočeni s brojnim pitanjima i nedoumicama uz radno pravo, a odgovor je najčešće teško naći u opsežnoj i zahtjevnoj regulativi ali i sudskoj praksi. Najbolji način za pronalazak rješenja za probleme i nedoumice s kojima se susrećem je direktnim pitanjem i odgovorom pravnog stručnjakom za ovo područje ali kroz razmjenu iskustava s drugim kolegama. Nadam se da će na Znatku biti dovoljno stručnjaka, ali i kolega koji imaju iskustva iz radnog prava.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.6k bodova)

Da, društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) može u Hrvatskoj postojati bez zaposlenog ijednog radnika pa tako i bez direktora. Kažem zaposlenog na radno mjestu prema ugovoru o radu. To ne znači da na funkciji direktora ne mora imati barem jednu fizičku osobu. Funkcija direktora i radno mjesto direktora su dvije različite stvari. 

Funkcija direktora se određuje prilikom osnivanja ugovorom o osnivanju ili društvenim ugovorom ili pak promjenom osnivačkog odnosno društvenog ugovora kod javnog bilježnika.

Radno mjesto direktora je kao i kod svakog drugog radnika određeno ugovorima o radu (na određeno, neodređeno, ...).

Dakle, prva osoba iz tvog pitanja nije si dužna isplaćivati direktorsku plaću jer koliko shvaćam nije zaposlena ugovorom o radu. Ako ta fizička osoba bude bila zaposlena jednog dana, onda je to dužna prema ugovoru i zakonu o radu.

Druga osoba je zaposlena drugdje i tamo će vjerojatno i ostati. To što je suosnivač nove tvrtke ne utječe na uvjete na radno mjestu, no da bude u funkciji direktora u drugoj tvrtki - ne znam da bi trebao biti problem. Problem bi opet jedino bio da želite da ju zaposlite u novoosnovanoj tvrtki na radnom mjestu prema ugovoru o radu.

Jedini problem tu može biti ako radnik s novom firmom stvara konkurenciju firmi u kojoj je zaposlen. To je protuzakonito. Ako se nova firma ne bavi istim stvarima kao ova u kojoj je zaposlen - problema ne bi smjelo biti. 

Slična pitanja

2 odgovora 9.7k pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...