Znatkica u rubrici Poslovanje od
Zanima me ako možda znate ako je osoba koja je trenutno već 2 mjeseca na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa otvorila d.o.o. te bude suosnivač i direktor. Da li je ta osoba dužna isplaćivati si direktorsku plaću, te bilo koje druge namete/doprinose ili nešto treće? Odnosno može li d.o.o. kao takav funkcionirati pravno bez zaposlene fizičke osobe na poziciji direktora?

Druga osoba koja bi bila suosnivač d.o.o. je u radnom odnosu ali ne može obavljati funkciju direktora bez odobrenja tijela u kojem radi (ne moguće dobit, 3 puta dobila odbijenicu na zamolbu).

Hvala!
Marin Barić od
Poslodavci su suočeni s brojnim pitanjima i nedoumicama uz radno pravo, a odgovor je najčešće teško naći u opsežnoj i zahtjevnoj regulativi ali i sudskoj praksi. Najbolji način za pronalazak rješenja za probleme i nedoumice s kojima se susrećem je direktnim pitanjem i odgovorom pravnog stručnjakom za ovo područje ali kroz razmjenu iskustava s drugim kolegama. Nadam se da će na Znatku biti dovoljno stručnjaka, ali i kolega koji imaju iskustva iz radnog prava.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+15 glasa
Marin Barić od

Da, društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) može u Hrvatskoj postojati bez zaposlenog ijednog radnika pa tako i bez direktora. Kažem zaposlenog na radno mjestu prema ugovoru o radu. To ne znači da na funkciji direktora ne mora imati barem jednu fizičku osobu. Funkcija direktora i radno mjesto direktora su dvije različite stvari. 

Funkcija direktora se određuje prilikom osnivanja ugovorom o osnivanju ili društvenim ugovorom ili pak promjenom osnivačkog odnosno društvenog ugovora kod javnog bilježnika.

Radno mjesto direktora je kao i kod svakog drugog radnika određeno ugovorima o radu (na određeno, neodređeno, ...).

Dakle, prva osoba iz tvog pitanja nije si dužna isplaćivati direktorsku plaću jer koliko shvaćam nije zaposlena ugovorom o radu. Ako ta fizička osoba bude bila zaposlena jednog dana, onda je to dužna prema ugovoru i zakonu o radu.

Druga osoba je zaposlena drugdje i tamo će vjerojatno i ostati. To što je suosnivač nove tvrtke ne utječe na uvjete na radno mjestu, no da bude u funkciji direktora u drugoj tvrtki - ne znam da bi trebao biti problem. Problem bi opet jedino bio da želite da ju zaposlite u novoosnovanoj tvrtki na radnom mjestu prema ugovoru o radu.

Jedini problem tu može biti ako radnik s novom firmom stvara konkurenciju firmi u kojoj je zaposlen. To je protuzakonito. Ako se nova firma ne bavi istim stvarima kao ova u kojoj je zaposlen - problema ne bi smjelo biti. 

+7 glasa
Marko Delivuk od

ne može bez direktora, ali mora biti zaposlen !!!

zaposlenje direktora kod nas po zakonu nije potrebno. Ali bitno je da je negdje zaposlen jer će mu se automatski trebati obračunavati doprinosi (neto plaću ne mora primati) kao da je zaposlen na tzv. direktorski minimum (ako znate što je to?!?)

Slična pitanja

2 odgovora 12.1k 👀
1 odgovor 15.3k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...