Smije li se kod sebe na serveru objaviti javno dostupne fotografije i tekstove drugih autora?

135 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano Jun 10, 2015 u kategoriji Web Primjena od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,084 bodova)
Smije li se u vlastitim autorskim djelima koristiti i objaviti javno dostupne fotografije i tekstove drugih autora? Smije li se kod sebe na serveru kod ažuriranja web stranica objaviti javno dostupne fotografije i tekstove drugih autora s interneta?

2 odgovor(a)

–2 glasova
Filip Jurišić odgovoreno Jun 24, 2015 od korisnika Filip Jurišić Superaktivan (1,123 bodova)
Koliko sam ja upućen sve što je javno objavljeno se smije dalje koristiti međutim OBAVEZNO se mora navoditi izvor. Time u osnovi pokazuješ poštovanje prema autoru. Također, većina npr. news portala ima negdje (vjerojatno u impressumu ili uvjetima korištenja) takvu nekakvu opasku da se dozvoljava korištenje njihovih tekstova uz navođene izvora i/ili linka na originalni tekst. Također bitno je napomenuti da taj autor uvijek može od vas zatražiti da maknete njegov sadržaj sa svojeg sitea/teksta/čega god u slučaju da smatra da njemu to nije prihvatljivo korištenje. Preporučam u slučaju da češće koristite tekstove i/ili slike sa istog izvora da kontaktirate autora i obavijestite ga o tome kao znak dobre volje.
+4 glasova
Ivanhoe M. odgovoreno Jun 25, 2015 od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (5,027 bodova)
selected Jun 26, 2015 od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković
 
Najbolji odgovor

Ovako stvari stoje. Naime, neko djelo ljudi ili jedne osobe (a to je uvijek autorsko djelo) može se koristiti samo uz izravno odobrenje autora i to u pisanom obliku!

No ipak, bitno je znati što je autosko djelo. Ipak svako dijelo nije autorsko! Da bi neko djelo bilo autorsko djelo mora biti kreativno, originalno, treba predstavljati nešto novo, te treba nastati individualnim vlastitim stvaranjem. 

Imamo tu u domaćem zakonu i citat čl. 229. st. 2. iz Kaznenog zakona koji kaže sljedeće:

"Novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine kaznit će se tko bez navođenja imena ili pseudonima autora objavi, prikaže, izvede, prenese ili na drugi način priopći javnosti tuđe djelo na kojemu je označeno ime ili pseudonim autora ili na nedozvoljen način unese dijelove tuđeg djela u svoje autorsko djelo ili dozvoli da se to učini."

Slična pitanja

0 odgovora 92 pogleda
2 odgovora 353 pogleda
3 odgovora 1,171 pogleda
1 odgovor 206 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano Jun 10, 2015 u kategoriji Web Obrazovanje od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,084 bodova)
0 odgovora 418 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,035 pitanja

2,641 odgovora

1,316 komentara

823 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Google+

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...