261 pregleda
99 u rubrici Internet od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
Smije li se u vlastitim autorskim djelima koristiti i objaviti javno dostupne fotografije i tekstove drugih autora? Smije li se kod sebe na serveru kod ažuriranja web stranica objaviti javno dostupne fotografije i tekstove drugih autora s interneta?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)
odabran od 99
 
Najbolji odgovor

Ovako stvari stoje. Naime, neko djelo ljudi ili jedne osobe (a to je uvijek autorsko djelo) može se koristiti samo uz izravno odobrenje autora i to u pisanom obliku!

No ipak, bitno je znati što je autosko djelo. Ipak svako dijelo nije autorsko! Da bi neko djelo bilo autorsko djelo mora biti kreativno, originalno, treba predstavljati nešto novo, te treba nastati individualnim vlastitim stvaranjem. 

Imamo tu u domaćem zakonu i citat čl. 229. st. 2. iz Kaznenog zakona koji kaže sljedeće:

"Novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine kaznit će se tko bez navođenja imena ili pseudonima autora objavi, prikaže, izvede, prenese ili na drugi način priopći javnosti tuđe djelo na kojemu je označeno ime ili pseudonim autora ili na nedozvoljen način unese dijelove tuđeg djela u svoje autorsko djelo ili dozvoli da se to učini."

–1 glas
Filip Jurišić od Filip Jurišić [Superaktivan] (2.2k bodova)
Koliko sam ja upućen sve što je javno objavljeno se smije dalje koristiti međutim OBAVEZNO se mora navoditi izvor. Time u osnovi pokazuješ poštovanje prema autoru. Također, većina npr. news portala ima negdje (vjerojatno u impressumu ili uvjetima korištenja) takvu nekakvu opasku da se dozvoljava korištenje njihovih tekstova uz navođene izvora i/ili linka na originalni tekst. Također bitno je napomenuti da taj autor uvijek može od vas zatražiti da maknete njegov sadržaj sa svojeg sitea/teksta/čega god u slučaju da smatra da njemu to nije prihvatljivo korištenje. Preporučam u slučaju da češće koristite tekstove i/ili slike sa istog izvora da kontaktirate autora i obavijestite ga o tome kao znak dobre volje.

Slična pitanja

1 odgovor 77 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...