108 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Kupovina od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (5.5k bodova)
Smije li blagajnica ili prodavač u nekoj trgovini tražiti od kupca kreditnu ili debitnu karticu u svoje ruke da ju provuče ili prisloni uz POS aparat?

Naime, tada ima mogućnost pročitati brojeve s kartice ili potajno (a pred Vama!) ju snimiti. Primjetio sam da u stranim državama u trgovinama blagajnice ili trgovci izbjegavaju primati karticu u ruke već pružaju i nude bliže Vama POS aparat.

Da li bi se takav zahtjev za uzimanjem kartice u svoje ruke kod osoblja trgovine mogao smatrati - pokušajem krađe?!?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (52.1k bodova)
uređen od Nikolina Šrajbek

Prema Zakonu o zaštiti potrošača prodavač ne smije dati osobne podatke potrošača nijednoj trećoj osobi ukoliko to potrošač nije ranije dozvolio privolom. Dakle, u hipotetskoj situaciji i da blagajnica očita i upamti podatke kupca, iza svakog potrošača stoji zakon.                                                                                       

Imam primjer i iz prakse. Prvi puta kad sam počela koristiti kartice nisam bila sigurno kako je točno trebam umetnuti u POS aparat zbog čega sam je pružila prodavačici s namjerom da mi pomogne. Na to mi je prodavačica odgovorila kako ne smije dirati moju karticu pa mi je dala uputu kako da je sama umetnem u uređaj. Vjerujem da su prodavači i prodavačice svjesni da bi postupcima navedenim u opisu pitanja podlijegli zakonskim postupcima što bi im prouzročilo ozbiljne probleme.   

Otkad sam ušla u svijet plaćanja karticama i sama sam primijetila da blagajnice najčešće okrenu POS aparat kupcu i kod nas u Hrvatskoj.                                                             

Podaci koji stoje na kartici svake osobe pripadaju u skupinu osobnih podataka pa se ovakve situacije mogu smatrati krađom (osobnih podataka), ukoliko bi ih blagajnica posnimala i koristila u nepropisne svrhe. 

+7 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (14.3k bodova)
Mislim da nije dozvoljeno da blagajnica TRAŽI kreditnu karticu u svoje ruke. Kao što je i opisao u pitanju, u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj sve više, blagajnice češće i češće pružaju POS aparat kupcu nego što traže kreditnu karticu od kupca. Često se i sam nađem u sličnoj situaciji i mislim da se ne radi o tome da blagajnica traži karticu od kupca već ju kupac dobrovoljno daje blagajnici da ju prisloni ili stavi u POS aparat. Dakako, tu može doći do krivičnog djela snimanja kartice, broja na kartici, imena vlasnika, CVV broja i ostalog. U tom slučaju, danas je većina plaćanja zaštićena drugom razinom sigurnosti, a to je nekom vrstom autentikacije. Najjednostavniji je primjer da kod plaćanja u online trgovini, aplikacija naše banke ili virtualne banke traži potrvdu plaćanja ili autentikaciju nekim od autentikacijskih sredstava (prepoznavanjem otiska prsta, lica, posebnim pinom), a pošto je aplikacija dostupna na samo jednom uređaju, teže može doći do krađe novčanih sredstava.

Slična pitanja

NOVI ZNATKOV STRUČNI INTERVJU

Sanja Veletanlić

Sanja Veletanlić

Go2human Hub (Ljudomat)

Virtualna asistencija i outsourcing

[ Vidi sve intervjue ]

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

7.4k pitanja

12.2k odgovora

2.3k komentara

1.2k korisnika

...