61 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Kupovina od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)

Kako radi beskontaktno plaćanje?

Iliti naravoučenije - plaćanje bez kontakta....

P.S. Malo gramatike - piše se beskontaktno (a ne bezkontaktno!) jer je zvučno slovo "z" ispred bezvučnog slova "k" prešlo u svoj bezvučni par "s" jednačeći se sa njim po zvučnosti.

* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li da trošim ili da štedim?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Marko Radić od Marko Radić [Ekstraktivan] (6.8k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Beskontaktno plaćanje je dovoljno siguran proces plaćanja odnosno provođenja transakcije uz primjenu debitne ili kreditne kartice, pametne kartice ili uređaja za plaćanje (mobitel, pametni sat, ...). 

Tehnički gledano, proces plaćanja se provodi primjenom RF tehnologija - RFID ili NFC. RFID je skraćenica od engleske fraze - Radio-Frequency IDentification, NFC dolazi od Near Field Communication.

Beskontaktno plaćanje smatra se brzim i jednostavnim načinom plaćanja jer u najvećem broju slučajeva (a to znači do određenog unaprijed određenog limita) ne zahtijeva od potrošača (platitelja) unos PIN-a na POS uređaju trgovca (prodavatelja).


  • Npr. Visa® kartice koriste gore spomenutu beskontaktnu tehnologiju da omoguće beskontaktno plaćanje dodirom njihove kartice uz POS uređaj na prodajnom mjestu - na blagajni u trgovini mješovitom robom.
  • Npr. Garmin Pay usluga na Garminovim pametnim satovima omogućuje povezivanje bankovne kartice sa pametnim telefonom koji se usaglašava sa satom i omogućuje plaćanje satom tako da sat prislonite na POS uređaj na prodajnom mjestu. Unos PIN-a u sat se obavlja svaki put kada sat stavite na ruku i obavezno jednom u roku od 24 sata.

Slična pitanjaFuture in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.1k pitanja

13.2k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...