246 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Kupovina od Ivan Gačić (7.2k bodova)
Smije li blagajnica ili prodavač u nekoj trgovini tražiti od kupca kreditnu ili debitnu karticu u svoje ruke da ju provuče ili prisloni uz POS aparat?

Naime, tada ima mogućnost pročitati brojeve s kartice ili potajno (a pred Vama!) ju snimiti. Primjetio sam da u stranim državama u trgovinama blagajnice ili trgovci izbjegavaju primati karticu u ruke već pružaju i nude bliže Vama POS aparat.

Da li bi se takav zahtjev za uzimanjem kartice u svoje ruke kod osoblja trgovine mogao smatrati - pokušajem krađe?!?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (57.0k bodova)
uređen od Nikolina Šrajbek

Prema Zakonu o zaštiti potrošača prodavač ne smije dati osobne podatke potrošača nijednoj trećoj osobi ukoliko to potrošač nije ranije dozvolio privolom. Dakle, u hipotetskoj situaciji i da blagajnica očita i upamti podatke kupca, iza svakog potrošača stoji zakon.                                                                                       

Imam primjer i iz prakse. Prvi puta kad sam počela koristiti kartice nisam bila sigurno kako je točno trebam umetnuti u POS aparat zbog čega sam je pružila prodavačici s namjerom da mi pomogne. Na to mi je prodavačica odgovorila kako ne smije dirati moju karticu pa mi je dala uputu kako da je sama umetnem u uređaj. Vjerujem da su prodavači i prodavačice svjesni da bi postupcima navedenim u opisu pitanja podlijegli zakonskim postupcima što bi im prouzročilo ozbiljne probleme.   

Otkad sam ušla u svijet plaćanja karticama i sama sam primijetila da blagajnice najčešće okrenu POS aparat kupcu i kod nas u Hrvatskoj.                                                             

Podaci koji stoje na kartici svake osobe pripadaju u skupinu osobnih podataka pa se ovakve situacije mogu smatrati krađom (osobnih podataka), ukoliko bi ih blagajnica posnimala i koristila u nepropisne svrhe. 

+8 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (16.1k bodova)
Mislim da nije dozvoljeno da blagajnica TRAŽI kreditnu karticu u svoje ruke. Kao što je i opisao u pitanju, u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj sve više, blagajnice češće i češće pružaju POS aparat kupcu nego što traže kreditnu karticu od kupca. Često se i sam nađem u sličnoj situaciji i mislim da se ne radi o tome da blagajnica traži karticu od kupca već ju kupac dobrovoljno daje blagajnici da ju prisloni ili stavi u POS aparat. Dakako, tu može doći do krivičnog djela snimanja kartice, broja na kartici, imena vlasnika, CVV broja i ostalog. U tom slučaju, danas je većina plaćanja zaštićena drugom razinom sigurnosti, a to je nekom vrstom autentikacije. Najjednostavniji je primjer da kod plaćanja u online trgovini, aplikacija naše banke ili virtualne banke traži potrvdu plaćanja ili autentikaciju nekim od autentikacijskih sredstava (prepoznavanjem otiska prsta, lica, posebnim pinom), a pošto je aplikacija dostupna na samo jednom uređaju, teže može doći do krađe novčanih sredstava.

Slična pitanja

1 odgovor
Goran Dren 29.04.2014. pitanje u rubrici Financije od Goran Dren (5.4k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 08.11.2020. pitanje u rubrici Kupovina od Zoran Jurić (7.3k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...