1.4k pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zabava od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Koja su pravila igre sudoku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Magdalena od Magdalena [Superaktivan] (4.8k bodova)

Sudoku je japanska "brojčana križaljka" na koju danas često nailazimo u novinama. Pravila rješavanja ovog tipa križaljke su naizgled jednostavna, no samo rješavanje iste može biti zahtjevno. 

 

Dakle, sudoku je podijeljen na 9 jednakih polja, koja su dalje podijeljena na još 9 jednakih polja. Cilj je u svakom od manjih polja ispisati brojke od 1 do 9, ali i istovremeno u svakom stupcu i retku većih polja ispisati brojke od 1 do 9, bez ponavljanja. Treba biti oprezan da se isti broj ne pojavi dva puta u istom retku, stupcu ili manjem polju. Kako rješavanje ne bi bilo prejednostavno, brojke će biti raspoređene tako da se u teoriji isti broj može postaviti na par različitih mjesta unutar retka, stupca ili manjeg polja pa će igrač biti ponukan na rizičan potez, koji će se daljnjim rješavanjem pokazati profitabilnim ili pogrešnim.
 

+3 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir [Megaktivan] (15.7k bodova)
Sudoku je igra koja potječe iz Japana. Na prvi pogled može biti vrlo zbunjujuća i može se činiti kao vrlo teška i zahtjevna igra, no to uopće nije tako. Kada se malo upustite u rješavanje, brzo ćete uvidjeti da je to poprilično jednostavna igra.

Cilj igre je popuniti svo 81 polje sa točno određenim brojem. Uz to morate paziti da vam se isti broj ne pojavljuje u retku, stupcu ili pak u 3x3 polju. Dakle u svakom takvom polju, retku i stupcu brojevi od 1 do 9 trebaju se ponavljati samo jednom.

Postoji i još par raznih varijacija na temu, odnosno sličnih igara. Kao što je npr sudoku x. U toj igri, osim na sve već navedeno trebate paziti da vam se brojevi ne ponavljuju niti po dijagonalama. Postoji i sudoku 16x16, odnosno sudoku u kojem se osim brojeva od 1 do 9 koriste i slova od a do g.

Slična pitanja

1 odgovor 175 pregleda
1 odgovor 203 pregleda
2 odgovora 262 pregleda
1 odgovor 125 pregleda
2 odgovora 323 pregleda
2 odgovora 525 pregleda
1 odgovor 200 pregleda
Lovro Gorup 19.10.2020. pitanje u rubrici Zabava od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
4 odgovora 515 pregleda
7 odgovora 397 pregleda
1 odgovor 90 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...